Свиват в едно платно движението от Златните за Варна

Архив Варна

26-11-2009, 10:31

Снимка:

СНИМКИ: ОРЛИН ЦАНЕВ

Автор:

ДИЯНА ЖЕЛЕВА

Всичко от Автора

От понеделник движението по пътя от Златни пясъци към Варна ще бъде свито само в едното платно, а пътуването на тежки камиони – над 3.5 тона ще бъде забранено.

Ветото за преминаване няма да важи само за автобусите от обществения транспорт.

Причина за ограниченията е опасното пропадане на подлеза в района на Траката.От днес до неделя специализираните органи и общината трябва да са готови с решения за това как ще става движението не само на автомобили, но и на пешеходците в района, както и да бъдат фиксирани новите места, на които ще спират автобусите от обществения транспорт. Това реши вчера работният екип от специалисти на среща с кмета на Варна Кирил Йорданов.

Администрацията ще направи запитване дали е възможно временното укрепване на подлеза да стане, без изборът на фирма изпълнител на ремонта да става по Закона за обществените  поръчки.

„Ако бъде приложен той, това означава най-малко 3-4 месеца”, коментираха експертите.

Ако общината получи право да избере изпълнител чрез директно договаряне, проектът за реконструкцията ще е готов за 10-ина дни, а укрепването ще стане за около месец, обясниха специалистите.

В петък се очаква да стане ясно колко пари ще са нужни за палеативното обезопасяване на подземното съоръжение.

Община Варна пише до МРРБ и Агенция „Пътища” от февруари за проблема със самосрутващия се подлез на пътя за Златни пясъци, тъй като генералното решаване на проблема е в нейните правомощия, припомни кметът Кирил Йорданов. Реакция от държавните институции засега няма, затова общината се заема с обезопасяването на района – както за транспортните средства, така и за пешеходците, обясни той.