Стандарт: Заради сапунките на комшиите народът изкупи офертите на Нова година в Турция

Архив Варна

28-11-2009, 11:38

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Пълна лудница с турските сериали обзе страната. Мало и голямо гледа теленовелите на комшиите. Феновете на лентите дотолкова се вживяват в драмите на героите, че тръгват по стъпките им, установил екип на вестник "Стандарт".

Хит през последните месеци са местата за снимки в Турция на "1001 нощи" и "Перла". Туроператорите се възползват от интереса на народа и бързо се ориентират как да печелят пари от слабостите на зрителите пред малкия екран, пише всекидневникът. Организирани групи туристи и туристки потеглят всяка седмица към Истанбул. По време на четиридневната обиколка те обхождат местата, където е заснета драматичната съдба на Онур и Шехеразада. И се снимат повече от японски туристи, твърдят екскурзоводи. В европейската част на Истанбул те се втурват да разглеждат не археологическите разкопки и историческите забележителности на града, а новите хитове - снимачните площадки на сапунките. Обиколката започва от модерната част на града - Таксим, където се слага началото на телевизионната сага "1001 нощи". Част от епизодите на теленовелата са снимани и на Златния рог. Преминавайки в азиатската част в местността Йедитепе, феновете на сапунките дружно пият турско кафе, както го правят и героите от сериала. Вечерната разходка с корабче пък впечатлява с гледка към скъпите вили и резиденции, където са пребивавали героите от сериала. Подобно удоволствие струва 200 лв. В цената на четиридневния тур са включени двойна стая с 2 нощувки, транспорт, медицинска застраховка, както и безплатни напитки по време на пътуването, за да се чувстват туристите като героите от сериала, твърдят от туроператори.
Сериалът "Перла" също се превърна в златна кокошка за туроператорите под тепетата. От агенциите единодушно признават, че пътуванията до Истанбул са се удвоили и утроили заради турската сага, която вече трети месец се върти по телевизията. Хората искат да посетят местата, които са гледали във филма и където са били любимите им герои, казват още туроператорите. Гидовете дори кръстили пътуванията за уикендите, които предлагат "Два дни в къщата на Инджи и Мехмед".
Повечето туроператори обясниха, че почти на сто процента са продали коледните и новогодишните предложения за прекарване на празниците в Истанбул. За да угодят на клиентите си, в програмата задължително са сложили и специална вечер, наречена "Перла". Тя ще бъде свързана с нощна обиколка на града с посещения на местата, от които има кадри в сериала.