Стандарт: Разследват 700 милиона, потънали в енергетиката

Архив Варна

28-11-2009, 12:04

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Тръгва разследване как са похарчени отпуснатите на Българския енергиен холдинг и НЕК през 2008 г.  700 млн. лв. от бюджета, съобщава днес вестник "Стандарт".

По разпореждане на вицепремиера Симеон Дянков Агенцията за държавна финансова инспекция щяла да направи допълнителна проверка на БЕХ и НЕК как са похарчени отпуснатите от кабинета "Станишев" суми. 300 млн. лв. били дадени допълнително на НЕК за проекта АЕЦ "Белене", а останалите 400 млн. лв. - на БЕХ за инвестиционната програма на холдинга. По данни на финансовата инспекция парите за Втора атомна са били преведени на изпълнителя на проекта "Атомстройекспорт" за извършваните дейности на строителната площадка и за поръчка на оборудване. Нито стотинка от средствата обаче не е отишла за участието на НЕК в капитала на съвместното дружество, което трябваше да се създаде с бившия вече партньор - немската компания RWE, въпреки че такова е било предписанието на тогавашния енергиен министър Петър Димитров. Това е и причината RWE да се оттегли от проекта, смята Дянков.
Сериозни съмнения има и около отпуснатите 400 млн. лв. за инвестиционната програма на БЕХ, чиято основна цел е била стабилизирането на финансовото състояние на "Топлофикация София" във връзка с поскъпването на газа.
Единственото нещо, което било направено, е смяната на кредитора на столичното парно, което вместо на "Булгаргаз" станало длъжник на БЕХ. Това довело до задлъжняването на дружеството с нови 15 млн. лв., пише всекидневникът