Баби стават джуджета в работилницата на Дядо Коледа

Архив Варна

28-11-2009, 12:06

Автор:

СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Всичко от Автора

Майсторки-пенсионерки отново влязоха в ролята на джуджета в работилницата на дядо Коледа за новогодишни играчки. Изпод ръцете им ежегодно излизат десетки хиляди красиви стъклени украшения за домашните ни празнични елхи, а за десетките години работа в цеха са пренесли блясъка от душите си в милиони играчки.

Единствената работилница за новогодишни играчки у нас се намира в бившето АПК в квартал "Рилци" в Добрич, собственост на Георги Керанов. Екипът на ВарнаУтре.бг посети цеха, за да проследи пътя на играчките до новогодишната елха. 


Ръчно изработените стъклени украшения излизат изпод ръцете на  майсторки-пенсионерки. Наближат ли най-очакваните в годината празници екипът със сръчни ръце, точно око и въображение се събира, за да подготви украсата за елхите в домовете ни. Една от тях - Василка Костова, вече повече от половин век работи едно и също. Издухва стъклото, за да създаде от него топки с точно определен размер. През годините е обучила около 50-ина майсторки на играчки.


В цеха изработват около 20 вида украшения. Най-търсени са  красивите топки за елха с диаметър от 3 до 8 сантиметра. Жените правят още традиционните върхове за елха, звезди и различни фигурки – малки елхички, снежинки, снежни човеци, камбанки. 
Красивото украшение се ражда от обикновена стъклена тръба. От нея Василка и колежката й първо изтеглят шпицове, от които започват да оформят играчката. Всяко украшение е с определен размер и майсторката трябва да направи топките, които са й възложени, абсолютно еднакви. След като топките или другите форми от стъкло са готови, те се боядисват със сребърен нитрат и се оцветяват със суданови бои, от които придобиват познатия ни блестящ вид. След това жените с тънки четчици рисуват върху тях цели пейзажи. Декораторките също имат дългогодишен опит. Една от тях се занимава с рисуване върху елхови украшения вече 30 години.


За трите месеца работа в цеха се произвеждат около 50 хиляди играчки, които са достатъчни, за да се украсят поне две хиляди елхи. Работата приключва до средата на декември. Последният писък в работилницата на Дядо Коледа е изрисуването на надписи върху играчките. Така върху стъкленото украшение грейват имена на хора и фирми.