Питат варненци какво мислят за хората със СПИН

Животът

30-11-2009, 15:33

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

От 15 години във Варна не е правено социологическо проучване за нагласите на жителите на града към серопозитивните и техните проблеми. На проведения вчера консултативен съвет по проблемите на ХИВ/СПИН е взето решение през 2010 г. да се направи проучване, което да обхване широка част от населението - млади хора и от останалите възрастови групи.

"Тъй като бюджетът на общината е рестриктивен, в зависимост от средствата, с които разполагаме, ще бъде решен и обхватът на проучването", каза ръководителят на дирекция "Превенции" към общината Светла Коева.  


830 варненци и гости на града си направиха тестове за ХИВ/СПИН само за 6 дни в морската столица - от 25 до 30 ноември включително. "Мобилните кабинети бяха на 17 места в града, досега няма установен положителен резултат. Днес мобилни кабинети ще работят в Медицинския университет и във Факултета по дентална медицина до обяд, а вечерта - в градинката пред Севастопол и на площад "Независимост", каза вчера зам.-кметът по образованието доц. д-р Христо Бозов. Той допълни, че по брой на новорегистрираните носители с ХИВ/СПИН през т.г., Варна е четвърта, след София, Пловдив и Пазарджик. За цялата страна новорегистрираните са 133 като 102 са мъже, а жените са 31. Сред тях са 4 бременни и едно новородено, допълни доц. Бозов.  Във Варна на лечение по програма в Сектора за ХИВ/СПИН към МБАЛ "Св. Марина" са включени 44 души, а други 26 са под наблюдение. 


Тази година на безплатни и анонимни изследвания, включително и в кабинета на здравната инспекция са се подложили близо 5000 души. Сред тях са и 295 обитатели на Варненския затвор. "До момента нямаме положителни тестове от тези изследвания", каза шефът на отдела за надзор на заразните болести д-р Светла Станева. 50 младежи от Варна, за които се знае, че си поставят инжекционно наркотика са ваксинирани за хепатит "В". "Проектът продължава и през 2010 г., когато ще поставим на 3 пъти ваксината на още 50 души, интравенозни наркомани", каза шефът на дирекция "Превенции" към община Варна Светлана Коева.