24 часа: Тръгна последният нацистки процес, съдят Демянюк

Архив Варна

01-12-2009, 08:04

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

В Мюнхен тръгна последният процес срещу нацисти от серията съдебни дела, започнала в Нюрнберг след края на Втората световна война. На 30 ноември 2009 г. - над 60 години по-късно, пред Темида бе изправен един от извършителите на геноцида срещу евреи в Третия райх.

Джон Демянюк, на 89 г. и тежко болен, ще отговаря за съучастие в убийството на 27 900 души, загинали в концлагера Собибор в Полша. Началото на процеса е успешен завършек на цял маратон от юридическа работа. Германците от години се опитват да изправят Демянюк пред съда. Едва тази година те успяха да го получат от САЩ. Демянюк е украинец и червеноармеец, който попада в плен на нацистите през 1943 г. Пращат го в Собибор, където трябва да помага за унищожаването на пристигащите там хиляди евреи. 20 нацисти и 40 до 60 "травники" - така наричат военнопленниците като Демянюк, избиват дневно по около 3000 души.

В залата на съда в Мюнхен седят роднини на загиналите. Те са единствените, които не се изправят, когато сътрудници на съда докарват Демянюк в инвалиден стол. Украинецът е апатичен, смъкнал е бейзболната си шапка ниско над очите и се е увил в одеяло. Той е тежко болен, но е в състояние да разбира правилно ставащото около него. Процесът трябва да се прекъсва на всеки 90 минути, за да може обвиняемият да си отдъхва. В залата цари истински ад - над 200 журналисти от цял свят се бутат за едва 60-те им отделени места.

Адвокатът Улрих Буш се опитва да представи Демянюк като жертва. Той е бил пленник и е изпълнявал заповеди, също като евреите, карани да разчистват труповете от газовите камари. Не е морално германското право да съди него, а преди това да е почти оправдало шефовете му в концлагера като нациста Ерих Фукс. През 60-те г. той получи едва 4 г. затвор за деянията си. Обвинението отхвърля тази защита. Демянюк не може да се сравнява с евреите, защото е получавал достатъчно храна, вода и дори отпуски. Процесът се очаква да продължи до май 2010 г.