24 часа: Троянът е в потрес, ако махнат членът

Архив Варна

01-12-2009, 08:07

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Троян е в потрес от езиковедската идея да отпадне членуването с пълен член в писмения български език с цел опростяването му. Ако това стане, населението на целия Среден Балкан от Троян до Карлово и Сопот ще се отчужди твърде много от книжовния език.

Балканджиите в този край слагат пълния член на всичко мъжко. Слагат го отзад, както е правилно. Член е навървен дори зад личните имена. Ако говорят за някого, няма да кажат Рада, Минко или Иван, а Радата, Минкото, Иванът, сочи "Речник на троянския говор", издаден през 1998 г. в Софийския университет. Доскоро някой бе дописал в старата табела за Троян правилното Троянът. Дори в интернет е Троянът!

По този край се говори така: "Бях в Троянът, после се отбих при сватът за малко в Орешакът и сега се прибирам в Чифликът. Пиши, като идваш на Троянът, да изпием по една ракийка и да поговорим."

"Така троянецът подчертава важните думи за него, без оглед дали са подлог, или допълнение", обяснява сатирикът Колю Станчевски от Шипково.

"Дали официално ще го махнат, или не, ние в Троянското не подлежим на оправия със законите и ще си говорим, както от векове", казва краеведът Марин Дулев от с. Дебнево.

"Аз съм на принципа да не се маха, а да се гради. Иначе по тази логика утре може да се откажем и от гласната "ъ", защото я нямало в латиницата", казва скулпторът Димитър Рашков от засегнатия Карловски край.

Навремето роденият в Украйна министър-председател Гриша Филипов при посещение в Троян изнервил местните, тъй като говорел, без да членува - както е в руския език. И казвал "другарка Цола Драгойчева".