Монитор: Посолството ни във Вашингтон пропада

Архив Варна

01-12-2009, 08:26

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Българското посолство във Вашингтон пропада заради конструктивен дефект. Сградите на мисиите в Хага и Лондон също се рушат, а в Солун и Истанбул има проблем с юридическия им статут.

Това съобщи вчера Димитър Кюмюрджиев, началник на кабинета на външния министър Румяна Желева. Най-точната дума за управлението на българските имоти зад граница е "хаос", коментира ситуацията Кюмюрджиев.

Сградата във Вашингтон ще бъде санирана и мисията временно ще трябва да бъде пренесена на друго място. Местните власти в Хага са издали предписание за затваряне на дипломатическото здание, а в Лондон пък искат да се оправи мазилката на посолството ни, която пада.

 Български имоти в Ирак и Судан пък били изцяло разграбени.  В Солун страната ни разполага с имот на първа линия, но той е регистриран в кадастър на неизвестен собственик поради пропуск на предишното управление. Сега министерството трябвало да води съдебни дела, за да докаже, че е собственик на сградата.

България разполага с 220 имота в 110 страни, като почти ежедневно излизат нови проблемни имоти. Преди дни стана ясно, че неправомерното ползване на берлински имот ще струва на България 10,5 млн. евро. Проблеми има и с имотите на разпореждане на Агенцията за дипломатически имоти в страната, от общо 400 половината са без нотариални актове.