Забраненият калкан измества Никулденския шаран

Архив Варна

01-12-2009, 10:04

Снимка:

СНИМКА: АВТОРЪТ

Автор:

СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Всичко от Автора

Рибари по Северното ни Черноморие ловят калкан по поръчка, научи “ВарнаУтре”. Любители на морските деликатеси и именници затрупали с поръчки “моряците” да им доставят от забранения деликатес за предстоящия Никулден.

Рибарите пласират улова си за по 10 лева на кило. На пазара калкана се търгува двойно повече. От утре Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури започват масови проверки на брега и с плавателни съдове, съобщи за “ВарнаУтре” началникът на териториалното звено в Добрич Атанас Чолаков. При инспекторите също са постъпили сигнали за бракониерски улов. Тези дни на брега в Шабленско се натъкнали на един километър мрежа за калкан. Конфискуваният калкан в Добричко през тази година е 1 тон. Санкциите за бракониерите са от 600 до 1000 лева за физически лица и от 1000 до 3000 лева за юридически.


“В края на март България изчерпа квотата си за улов на калкан. От 4 април до 31 декември уловът на деликатеса е забран. Любителският риболов също е абсолютно забранен, а това означава, че рибари могат да изгърмят и за една бройка калкан. От 1 януари 2010 г. ще падне мандалото. Тогава страната ни ще може да усвои 48 тона”, каза Чолаков.