Хлапета инсценираха отвличане, 350 полицаи ги търсят

Архив Варна

01-12-2009, 14:32

Автор:

ЛИЛЯНА ТРЪНКОВА

Всичко от Автора

Двама седмокласници от Варна - Стоян и Кристиян,  вдигнаха на крак цялата полиция, като инсценираха отвличането си.

За щастие децата не са пострадали по време на приключението, но постъпката им оставя много отворени въпроси за връзката между родители и деца и родители и учители.


Екшънът започнал вчера около 17.30 часа. Майката на Кристиян се прибрала от работа и намерила в кухнята бележка,  забита с огромен кухненски нож на масата. На листа пишело на ръка "Държим сина ви". Паникьосаната жена веднага се обадила в полицията и 350 униформени били вдигнати по тревога за броени минути. От разпитите на съучениците и учителите на момчетата станало ясно, че около 10 часа сутринта те казали на класната си, че не са добре и ще ходят на лекар. И оттогава никой не ги е виждал. Полицаите успели да установят още, че няколко дни преди да зачезнат хлапаците работили в "Кауфланд" - прибирали колички от паркинга, за да взимат стотинките в тях. Криминалистите разбрали бързо, че бележката е написана от Стоян. По-нататък историята става трагикомична.


От получаването на сигнала от майката до 20.15 часа всички полицаи обикаляли болници, съседи, съученици, роднини, интернет клубове, магазини и всяко място, за което може да се сети човек, за да търсят информация за двете момчета. Точно в 20.15 Стоян намерил начин да се обади на майка си, въпреки че с Кристиян изчезнали без да вземат мобилните си телефони. Оказало се, че момчетата планирали сериозно бягството си от няколко месеца, защото имали проблеми с родителите си. Плановете им включвали да стигнат пеша от Варна до Румъния през Добрич и Русе. Така и не успели да обяснят защо в Румъния и как са смятали да минат границата. Сутринта си стегнали багажа и поели към Климентово.  Разхвърляли част от багажа си край Аксаковска панорама, за да изглежда отвличането им истинско. Мръднали встрани в гората, запалили си огън и изпекли салама, който си взели за из път. Като хапнали обаче, навън се смрачило, станало студено, момчетата видели, че са доникъде и решили да се върнат.


"Тази история може да ви звучи смешно, но всъщност е много показателна за огромния проблем, който зее в отношенията ни с децата", каза директорът на ОДП Варна комисар Димитър Димитров.  Тотално липсва връзката учител-родител. Ако класната на тези две момчета се беше обадила на родителите им, че те не са в училище от 10 часа сутринта, щяхме да спестим много тревоги на родителите, пари на данъкоплатците и всичко останало. Градът беше на косъм от пълно блокиране. Може да си представите какво означава сигнал за отвлечени деца. Всичко това можеше да не се случи, ако имаше поне малко загриженост от страна на учителите", допълни комисар Димитров.


Според шефа на Регионалния инспекторат по образованието Николинка Даскалова обаче, в случая няма виновен учител. Имало определени разпоредби за съобщаването на родителите при отсъствието на децата им от училище и в случая те били спазени. Оказа се, че и малките бегълци надали ще бъдат наказани. Първо според българското законодателство те не могат да носят наказателна отговорност за действията си, защото са само 13-годишни и са малолетни. Освен това реално те не са извършили никакво престъпление, освен, че са подлудили родителите си и полицията.  Николинка Даскалова не успя да отговори дали училището, в което учат седмокласниците, ще ги накаже по някакъв начин. Тя само обясни, че не може да се търси вината само в учителите. Трябва да се търси по-близък контакт между деца и родители и родители и учители. Затова в края на първия учебен срок ще бъдат направени тематични родителски срещу във всички училища, за да се обединят усилията и да се намери някакъв изход, коментира Даскалова.