Президентът пуска бюджета, освобождава скандалните посланици

Архив Варна

01-12-2009, 14:35

Автор:

ВАРНА УТРЕ.БГ

Всичко от Автора

Президентът няма да налага вето на бюджета,  стана ясно днес. „По време на криза това би звучало еретично”,  заяви Георги Първанов след срещата си с председателя на парламента Цецка Цачева, информира Агенция „Фокус”. Освен това има парламентарно мнозинство, което е заложило своята философия на управление в бюджета за догодина, допълни той.

По предложение на Цачева премиерът Бойко Борисов се е включил в срещата, тъй като имал готовност да чуе лично забележките на Първанов относно някои от данъчните закони.


След срещата стана ясно,че президентът ще подпише указ за освобождаването на посланика ни в САЩ Лъчезар Петков, който преди няколко часа е подал оставката си. Новината съобщи лично държавният глава.

Президент и премиер  са се разбрали предварително да консултират назначенията не само на двамата нови посланици в САЩ, но и преди всичко на външния министър .„Нека да е ясно, че външната политика не се изчерпва с назначаването на посланиците, има много други проблеми, които са на дневен ред. Част от тях обсъдихме”, посочи Георги Първанов.

След разговора премиерът заяви, че институциите работят в синхрон и това е важен сигнал за България. Все още не е известно името на новия министър на външните работи, който ще наследи поста  на еврокомисар Желева.

Подписването на указите за обнородване на пет данъчни закони, дава възможност утре в пленарна зала да започне обсъждането на Закона за бюджета на Република България за 2010 година. Това, по думите на парламентарната шефка Цецка Цачева означава, че в началото на месеца, България ще има най-важният закон за всяка една есенна сесия на Народното събрание.