Награждават супербабата от Добрич, изпреварила всички в шампионата на планетата

Спорт

01-12-2009, 17:08

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Йовка Няголова - най-бързата баба на планетата на 2000 метра стипълчейз и на 400 метра с препятствия, ще получи специална награда на церемонията по връчването на годишните Икар-и в родния ни спорт.

Това се разбра, след като фондация "Български спорт" и Българският олимпийски комитет обявиха наградените за 2009 година.


Сред имената в списъка за специални награди е и това на добричлийката, която тази година стана двоен шампион по лека атлетика в групата от 50 до 54 г. по време на световните игри за ветерани в Сидни. Това ще бъде поредно признание за супербабата от столицата на Добруджа, която получи значка от БОК и бе поздравена от спортния министър Свилен Нейков за големите си постижения през тази година. 


Церемонията по награждаването ще е на 11 декември от 11 часа в Софийската градска художествена галерия, разбра ВарнаУтре.бг.


Световният шампион по бокс Детелин Далаклиев ще получи спортен ИКАР за постижение на годината.


За достойно представяне ще бъдат наградени Иван Йотов (троен световен шампион по стрелба с лък за ветерани със световен рекорд), Мария Оряшкова (световна и европейска шампионка по самбо), Станка Златева (европейска шампионка и носителка на бронз от световно първенство по борба), Явор Христов (световен шампион по стрелба с лък), Мария Гроздева (двойна европейска шампионка по спортна стрелба) и Йордан Йовчев (световен шампион и носител на бронз от европейско първенство по спортна гимнастика).


ИКАР за пробив в световния спорт ще получи футболистът на ПСВ Айндховен Станислав Манолев.


Наградата за  проспериращи млади спортисти ще отиде у Ангел Караньотов (европейски шампион по супермото) и Радослав Янков (световен шампион по сноуборд).


Тодор Стойков и волейболистът Пламен Константинов ще получат призове за шампионско дълголетие.


Отбор на годината е националният отбор по волейбол мъже - за бронзовия си медал от европейско първенство. Награда за феърплей посмъртно е присъдена на Божидар Такев.


Специални награди ще има и за: Гергана Бръмова (световен шампион по бадминтон от Олимпийските игри за глухи), Камен Минков (световен шампион по лека атлетика за младежи в първенство за хора с увреждания), Иван Стоев (световен шампион по лека атлетика за младежи в първенство за хора с увреждания), Даниела Тодорова (световен шампион по лека атлетика в първенство за хора с увреждания), Розка Станчева (шампион по лека атлетика от световни игри за ветерани).


БОК отличи състезатели и треньори с медали, почетен знак и значки за спортни постижения през годината.