Областният дава на прокурор адмиралски ремонт

Мисия Варна

01-12-2009, 20:31

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Скандален ремонт в сградата на областна администрация ще даде на прокурор настоящият губернатор Данчо Симеонов. Реконструкцията е извършена от предшественика му о.з. адмирала Христо Контров.

Според Симеонов скандални са както цифрите в сделката - по 900 лева на квадратен метър за ремонт на барака, самата тя с обща себестойност 780 лева, така и заобикалянето на закона за обществените поръчки.


По този миналата година в двора на областна администрация е обновена талашитена постройка от 70 кв. метра, която в момента е празна. За нея Министерството на държавната администрация отпуснало 232 000 лева. Адмирал Контров обаче така и не обявил обществена поръчка, а експертите му разделили работата на 3 части. Така "ремонтите" се оказали под стойността на задължителния за обществена поръчка минимум. Въпреки това били извършени от една и съща фирма  „Било” ЕООД. Дружеството е собственост на Исхак Юркчю и Билал Ташчъ от  хасковското село Преславец. Друга фирма, близка до тройната коалиция - "Караян" ООД, собственост на именития бургаски спонсор на БСП Атанас Заяков, е правила без конкурс възскъпичък ремонт на стена в двора до талашитения офис.


Разкритията на новия губернатор са довели и до първите уволнения в администрацията. Вече е напуснала секретарката на Контров Гюлфие Арифова,  станала известна с  опитите си да купи луксозното държавно жилище срещу Районната дирекция  на горите, в което беше настанена. Заминава си и човекът, движил скандалните ремонти - секретарят на областна управа Иван Каменски.


Към прокуратурата и до временната парламентарна анкетна комисия вече пътуват и документите за необяснимата заменка на златна земя на брега под  Траката и голф игрището в Аспарухово, изградено върху държавна земя без наем и концесия.