Standard & Poor's повиши кредитния рейтинг на България

Архив Варна

02-12-2009, 08:49

Автор:

ВАРНА УТРЕ.БГ

Всичко от Автора

Агенцията за кредитен рейтинг Standard & Poor's повиши перспективата за рейтинга на България на „стабилна“ от „негативна“, съобщи  Investor.bg, позовавайки се на WSJ. Народните представители научиха новината от финансовия министър Симеон Дянков, който я обяви от трибуната на парламента тази сутрин.

В доклада за рейтинга е записано, че новото правителство на България и Народното събрание бързо са оправили ситуацията в страната с обективни мерки.


От агенцията обясняват решението си с предпазливата фискална политика на България и ниския брутен дълг.


Като позитивни фактори  се определят добрите перспективи за растеж в краткосрочен план и членството в ЕС. Очакванията са през 2010 г. България да има най-малко дефицит в ЕС. Тази констатация е породена от очакванията това правителство и този парламент да продължат консервативната фискална политика.


Банковата система на страната е добре капитализирана и е окуражаващ фактът, че западните банки, които имат близо 85% пазарен дял в България чрез местните си подразделения, са изразили решимост да подкрепят звената си, смятат още от S&P.

От агенцията са потвърдили ниво BBB на дългосрочния суверенен кредитен рейтинг на страната.


От S&P очакват БВП на България да се свие с около 6% тази година и с 2% през 2010 г., като за 2011 г. прогнозират растеж.


По повод обявеното покачване на кредитния рейтинг на България от БВП негативен на БВП стабилен лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция  Иван Костов каза, че в доклада е написано, че се очакват структурни реформи, за да расте кредитния рейтинг на страната. Очакват ни тежки структурни реформи в това число и в здравеопазването, заяви депутатът.