Синята коалиция: Президентът да каже защо помилва дон Цеци

Новините

02-12-2009, 13:03

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Синята коалиция призова президентът Георги Първанов незабавно да огласи мотивите, с които преди години е помилвал Цветелин Кънчев, съобщи Агенция “Фокус”.

От коалицията  настояват президентът публично да се извини на българското общество за извършеното престъпление на помилвания Цветелин Кънчев. Държавният глава да дойде в Народното събрание и да поеме политическата отговорност за превръщането на президентството в защитник на организираната престъпност, искат сините.

. "Вярваме, че става дума за недоразумение и се надяваме то в най–скоро време да бъде изяснено" - е  позицията на  „Евророма” по повод ареста на председателя  им.
Цветелин Кънчев бе осъден за на 9 февруари 2000 г.  от Софийският окръжен съд ефективно на 6 години затвор и глоба за побой и отвличане, но бе помилван от държавния глава и не изтърпя  наказанието си изцяло.
 Той бе депутатв 38-то Народно събрание от листата на Българския Бизнес Блок (БББ), по-късно се прехвърли в Евролевицата. А след основаването на „Евророма” през 1998 г.стана неин председател.
Лидерът на Евророма Цветелин Кънчев бе задържан вчера за 72 часа.МВР в момента събира доказателства за това дали Кънчев е участвал в изнудването на бившия шеф на "Гражданска защита" ген. Никола Николов или наистина само е присъствал на една от срещите като гарант, че парите ще се платят, съобщи днес преди правителственото заседание вътрешният министър Цветан Цветанов.
Обискиран е домът на Кънчев, по-известен като дон Цеци, както и къщите на четиримата задържани вчера, сред които и чичото на Азис - Христо Върбанов-Папата.
Тезата на лидера на Евророма е, че той е бил запознат с данни за високопоставени чиновници, които са принуждавали ромски бизнесмени да участват в техни корупционни схеми. Той дори имал намерение лично да отиде при премиера Борисов и главния прокурор Борис Велчев и да ги запознае с данните, но Николов го изпреварил на принципа: "Нападението е най-добрата защита!"
Вчера стана ясно, че група роми е рекетирала бившия шеф на "Гражданска защита", че ще пусне компромати за него в медиите как ромски предприемачи са му плащали, за да им дава обществени поръчки по бедствията и авариите. Никола Николов оглавяваше "Гражданска защита" при министър Емел Етем, в момента е пенсионер. Неизвестно откъде той намерил 150 000 евро и ги платил на части.
На една от срещите между рекетьорите и генерала присъствал Цветелин Кънчев като гарант, че всичко ще мине гладко. След като Николов платил 150 000 евро, исканата от изнудвачите сума нараснала на 250 000 евро. Тогава той сигнализирал в СДВР, каза министър Цветанов. Полицията е започнала разследване, а най-напред е било задържано лицето, което е отишло за част от сумата за доплащането в размер на 5000 евро, обясни вътрешният министър.