Изпратиха джетовете на 200 м зад шамандурите

Новините

02-12-2009, 15:49

Автор:

ВАРНА УТРЕ.БГ

Всичко от Автора

Най-после изпълнителната власт в държавата се ангажира с документ, който да внася ред в опасните морски атракции по курортите. Джетовете вече нямат право да се приближават на по-малко от 200 метра след шамандурите

на охраняемите плажове и на не по-малко от 300 метра от брега на неохраняемите, според новата наредба за регламентиране на плаването във вътрешните водни пътища и предоставянето на туристически услуги, която бе приета от правителството днес.



В същото време джетовете не могат да влизат навътре в морето повече от 1 морска миля - 1,852 км. Те нямат право и да теглят хора с водни ски.


Три месеца след смъртта на 15 българи на борда на туристическия кораб "Илинден" в Охридското езеро кабинетът разпореди капитаните на яхти и туристически корабчета да изготвят и съхраняват списъци на своите пасажери. Те са задължени да информират собствениците на пристанищата, от които отплават, за дестинацията на курса и за приблизителното му времетраене.


Туристите са длъжни да носят предпазни жилетки, а лицата под 18-годишна възраст ще се нуждаят от декларация на своите родители, че могат да ползват туристическите услуги. Всеки пътник ще трябва да се подписва и, че е запознат с правилата за безопасност на борда.


Наредбата забранява управлението на туристически плавателни съдове в нетрезво състояние и след употреба на наркотици. На охраняемите плажове с дължина под 300 метра се забранява и отцепването на зони за предоставяне на водноатракционни услуги.