Зам.-кмет праща ревизори на фондации за кучета

Мисия Варна

02-12-2009, 17:30

Автор:

ВАРНА УТРЕ.БГ

Всичко от Автора

Икономическа полиция и служители на НАП да влязат във всяка фондация за защита на животните. Това ще поиска зам.-кметът по сигурността във Варна Веселин Петров.

Според бившия полицай № 1 край морето от години международни организации наливат пари за защита на животните, но отчетност от страна на неправителствените структури, които ги усвояват тук липсва. Според сметките на силовия зам.-кмет преди около 8 г. са влезли близо 120 000 лв. от швейцарската организация "Анимал". Парите са били усвоени в изграждането на кучкарника край село Каменар. Според Петров обаче за ревизия са трите регистрирани и действащи във Варна организации - фондация "Щастлив дом", Национален съюз за етика и защита на животните и Дружеството за защита на животните.


Маргарита Казакова от Националната фондация за защита на животните обяви, че природозащитна организация, работеща с английски партньори, иска да строи втори кучкарник във Варна. По информацията на Казакова в проекта имало и хотелска част за четириногите, но инвеститорите настоявали приютът да е на общински терен и то в района на Морската градина.


Зам.-кметът по сигурността призна, че не е в приоритетите на община Варна за догодина да прави приют за бездомни кучета и това може да стане със средства по международни програми.


От петък градският кучкарник ще заработи отново, след като с 3500 лв. общински пари са направени изолации на стените, тавана, изработени са скари, а старите климатици от общински сгради вече са монтирани да топлят питомците на приемника.


По официални данни  84 лв. е издръжката на едно куче за 14 дни. В цената влизат медикаментите, упойващите стрелички за залавянето и кастрацията.