Варненци обраха наградите за туризъм

Новините

03-12-2009, 08:40

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

      За 13-и път Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация връчи за тринадесети път годишните си награди. Варненци триумфираха на церемонията

в хотел „Дедеман Принцес София”, където бяха раздадени призовете за 2009-а година. Тази година към традиционните категории, по предложение на членове на БХРА, бяха добавени и нови номинации – „За най-голяма чуждестранна инвеситиция в българския туризъм”, „За най-голям принос в развитието на ресторантьорството”, „Хотел за селски туризъм” и „Рибен ресторант”.


Годишни награди на БХРА за 2009 г.


* Градски петзвезден хотел на 2009 г.

 Гранд Хотел „Димят” – Варна

Комплексът е изграден на основа на идеята за многофункционална сграда за обществено ползване, която да даде на града един уникален туристически продукт, обединяващ в себе си отлични условия за бизнес и почивка. Проектът на Гранд хотел Димят на стойност 10.5 милиона евро е реализиран на площ от 18 000 кв. м.. Концепцията на комплекса е да предлага качествен продукт на конкурентна цена. Мотото на екипа на хотела е „Не всичко е бизнес …..”. В Гранд Хотел „Димят” работят 103 души, които се грижат за комфорта на гостите.

* Ваканционен петзвезден хотел на 2009 г.

 хотел „Мелия Гранд Ермитаж” – кк „Златни пясъци”

     
„Мелия Гранд Ермитаж” е един от суперлуксозните хотели на Черноморското крайбрежие, който комбинира прекрасно разположение заедно с удобства и съоръжения на световно ниво, включващи Level обслужване, разкошни спа процедури, фитнес и спортни програми в релаксираща атмосфера, множество конферентни зали с модерно оборудване. Неговите просторни два басейна, зони за почивка и слънчеви бани са в пълна хармония с красивите стаи, които са 727 на брой, 7-те конферентни зали, ресторанти и барове.
  

* Хотел за конгресен туризъм на 2009 г.

 „Дедеман Принцес София” – София


      Дедеман Принцес София Хотел е част от веригата Dedeman Hotels & Resorts International и е най-големият градски хотел на Балканския полуостров, специализиран в областта на конгресния и корпоративния туризъм. Дедеман Принцес София Хотел е част от веригата Dedeman Hotels & Resorts International и е най-големият градски хотел на Балканския полуостров, специализиран в областта на конгресния и корпоративния туризъм. Дедеман Принцес София Хотел вече повече от година е част от международната верига Dedeman Hotels & Resorts International. През 1966  с откриването на Dedeman Ankara се поставят основите на най-голямата хотелска верига в Турция. Днес 22 хотела в 20 града по света предлагат традиционното за Дедеман гостоприемство.
      Хотел Дедеман Принцес София е разположен на изключително комуникативно място в непосредствена близост до административния и търговски център на столицата и разполага с 600 удобни стаи.
   Дедеман Принцес София предлага отлични условия за провеждане на семинари, бизнес срещи, обучения и конференции в своите 10 многофункционални конферентни зали – с различни размери и капацитет от 10 до 750 гости.


* Ваканционен четиризвезден хотел на 2009 г.

 СПА хотел „Свети Иван Рилски” – Банско

     
      Разположен в подножието на Пирин планина, комплекс „Св. Иван Рилски” е построен на площ от 16 000 кв. м. и се състои от 4-звезден хотел и четири апартаментни къщи. СПА хотел „Св. Иван Рилски” разполага с 107 стаи, апартаменти и мезонети; лоби бар; конферентен център с три конферентни зали, бизнес център и конферентен бар. Ресторант „Модерато” е едно от малкото места в Банско, където се предлага европейска кухня със средиземноморски акцент, като специално място е обърнато на здравословните ястия. Механата на хотела разполага с 200 места, винарна и камина. СПА центъра предлага индивидуални уелнес програми, традиционни и съвременни СПА терапии, най-големият закрит басейн в гр. Банско с естествена светлина, оригинална турска баня, класическа сауна, парна баня, ледена стая, инфрачервена сауна и др.

* Градски тризвезден хотел на 2009 г.

СПА хотел „Свети Никола” – Сандански


    СПА хотел „Свети Никола” е разположен в центъра на гр. Сандански, напълно реновиран и разполага с 7 апартамента и 84 стаи, ресторант с 100 места, снек бар с тераса, пиано бар, спортен център, казино. Основен приоритет на екипа на хотела е повишаване на степента на удовлетвореност на гостите на хотела и добро отношение и коректност с партньорите. СПА хотел „Свети Никола” непрекъснато инвестира в повишаване на квалификацията и уменията на персонала от 115 души, в оборудване и интериорни подобрения като само за 2009 г. е над 300 000 лв.

* Балнеохотел на 2009 г.

СПА хотел „Персенк” – Девин


      На разположение на гостите на СПА хотел „Персенк” са 67 стаи и 7 апартамента, кафе-сладкарница, лоби бар, нощен бар, боулинг, детски кът, конферентен блок с три зали и бизнес център.
    Инвестицията в обекта е повече от 14 млн. лева. Екипът на Спа хотел „Персенк” от 80 души е амбициран да създава и развива луксозен туристически продукт, обогатен със СПА, Уелнес и балнео-терапии, богата анимация, спорт и забавления. Хотелът прилага система за управление на качеството в съответствие с изискванията на стандарта EN ISO 9001:2008 , както и системата НАССР. Има одобрен проект от РИОСВ за ”Фирмена програма за управление на отпадъците 2009-2013 г.” и е партньор по проект „Управление и комуникация на уникален регионален туристически продукт чрез клъстърен подход  на ЕМАS”.

* СПА хотел на 2009 г.

хотел „Велина” – Велинград


    Хотел „Велина” е модерен четиризвезден хотел, сертифициран по ISO 9000 за добри производствени практики и HACCP. Хотелът разполага с различни типове помещения: стая Велина, Велина – стандарт, Велина – лукс, апартамент Стандарт, Фамилен, Панорама, като всички санитарни възли в стаите са с течаща топла минерална вода. Хотелски комплекс „Велина” е с богата традиция в грижата за гостите. На тяхно разположение са: лоби бар, ресторант, лятна градина, външен минерален басейн с целогодишна температура на водата 30 градуса, закрит минерален басейн с полуолимпийски размери, конферентна зала, бизнес център и СПА и Wellness център.

* Бутиков хотел за 2009 г.

хотел „Глазне” – Банско


          Модерният и уютен хотел „Глазне” предлага на гостите си пълна гама от необходимите за една добра почивка услуги и удоволствия. Хотелът разполага с 60 легла в оригинални помещения, седем фамилни къщи – всяка от които с камина, ресторант, механа. Скай бара предлага неповторима атмосфера под звездното небе, наслада от кафе специалитети, коктейли и сладкиши приготвени в собствената пекарна на хотела. Спортният център включва закрит басейн, фитнес, сауна, солариум, масаж и ски гардероб. Хотел „Глазне” е носител на марката за качество „Автентична България”.

* Най-добър семеен хотел на 2009 г.

семеен хотел „Чарлино Плаза” – Русе

     
    „Чарлино Плаза” предлага стаи с различно дизайнерско решение и обзавеждане, лоби бар, зимна градина, ресторант – вариете със 120 места, фитнес център.
    Разположен в историческият център на Русе, хотел „Чарлино Плаза” се намира в сграда, построена през 1905 г., по проект на австрийски архитект в духа на виенските традиции от началото на 19 век. Хотелът с уникална архитектура предлага удобство, топлота, елегантен интериор и перфектно обслужване за бизнес престой и почивка.


* Хотелски мениджър на 2009 г.

 Снежина Стамова – мениджър хотел „Палас Марина Диневи”


          Снежина Стамова е завършила „Немска филология”, „Журналистика” и има магистратура от Икономическия университет – Варна, специалност „Икономика и управление на туризма”. Работи в к.к. „Албена”, к.к. „Златни пясъци” и от 2007 г. е мениджър на хотел „Палас Марина Диневи” – Свети Влас.
          Петзвездният хотел „Палас Марина Диневи” разположен в Свети Влас – новата модерна туристическа дестинация, предлага изискан лукс за ценители. Предпочитано място за изложби – гостуване на уникати от фонда на НИМ, много конкурси, форуми, концерти, регати, ралита и светски партита.

* Банка с особени заслуги към българския туризъм в условия на световна криза за 2009 г.

Райфайзенбанк (България) ЕАД


      Райфайзенбанк (България) ЕАД е водеща универсална банка и финансова група с 15-годишна история в страната. Основана през 1994 г., Райфайзенбанк (България) е 100% собственост на Райфайзен Интернешънъл Банк-Холдинг АГ, компанията, която управлява една от най-големите банкови мрежи в Централна и Източна Европа. Райфайзенбанк (България) е собственик на капитала на няколко дружества за управление на активи, факторинг услуги, компания за недвижими имоти, застрахователен брокер. През последните няколко години Райфайзенбанк (България) се утвърждава като един от лидерите в кредитирането на бизнеса, като обслужва над 690 хиляди клиенти в близо 200 клона в цялата страна.

* Най-ефективна инвестиция в туризма за 2009 г.

 ваканционен СПА комплекс „Островче”


    Ваканционен СПА комплекс „Островче” е затворен тип туристически обект в сърцето на красива липова гора на площ от 9 600 кв. м. Инвестицията в размер на 3 700 000 евро и осигурените 45 работни места са от изключително значение за развитие на местната икономика и допринася за подновяване на интереса към културно-историческите обекти в района, популяризиране на тази географска област от страната ни и възможност за професионална реализация на млади специалисти. За опазване на природната среда са изградени локална пречиствателна станция с биологично аеробно очистване и отоплителна система от слънчеви колектори. Комплекса включва хотелска част, пет ваканционни къщи, ресторант, летен бар, басейн, игрище и СПА център.

* За най – голяма чуждестранна инвестиция в българския туризъм за 2009 г.

 „СОК” Камчия” ЕАД

Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия” e еднолично акционерно дружество с капитал 122 200 000 лв., който е 100 % собственост на Правителството на град Москва. Основната му мисия е проектирането, строителството и експлоатацията на значимия инвестиционен проект „Международен детски санаторно-оздравителен комплекс Камчия”.
      Международният детски санаторно-оздравителен комплекс „Камчия” ще бъде хармонично разположен до брега на Черно море и левия бряг на река Камчия, върху 300 дка. и включва изграждане на детските лагери „Радуга” и „Черноморски”, учебно-възпитателен център с учебни помещения и кабинети, лечебно-диагностичен и балнеологичен център, амфитеатър, спортен комплекс, детска градина, начално училище и център за битови услуги., вилно селище „Пирин” и др. Комплексът ще работи целогодишно с капацитет 2 000 души. През тази година бе открит административно-образователния и хотелски център „Лонгоз 2”, като част от големия инвестицонен проект.
      Дружеството е отличено със Сертификат за „Първи клас Инвестиция” от Българска агенция за инвестиции, със Сертификат за инвестиция клас „А” от Министерство на икономиката и енергетиката и със Сертификат по ISO 9001: 2000. Главен изпълнител на обекта е „Универсалстрой консулт” ООД –Благоевград.

* Ресторант на 2009 г.

ресторант „Том и Нези Класик” – Велинград


    Осланяйки се на дългогодишния си опит и анализирайки изискванията на своите клиенти, собствениците на комплекса сем. Пачалови, създават туристически продукт, в който са вплетени по прекрасен начин българското гостоприемство и кухня и постиженията на европейската гурме култура. Архитектурно решена на две нива, закритата част на ресторанта поразява с естетика, изящество и оригиналност. Умелото съчетание на дърво, камък и метал създава уют и спокойствие. Капацитета от 120 места дава възможност за провеждане на фирмени мероприятия и лични празници.

* Рибен ресторант на 2009 г.

 Капитан Кук


„Капитан Кук” е първият истински рибен ресторант в България. Веригата е основана през 2002 г. Понастоящем е най-популярното и посещавано заведение висш клас за ценители на рибната кухня. Днес ресторанти от тази верига има в София и Варна, като местата във всеки от тях са от 140 до 260.
    В основата на известността на ресторантите „Капитан Кук” е уникалният начин на приготвяне на рибата – в т. нар. покрита B-B-Q пещ JOSPER. В ресторантите е въведена НАССР система, а в производствените звена от които се извършват доставките към ресторантите има внедрен и работещ стандарт ISO 22 000:2005.

* Хотел за селски туризъм на 2009 г.

еко комплекс „Смилян” – с. Смилян


          Еко комплекс „Смилян” разположен до с. Смилян сред красотата на Родопите, разполага с 15 стай, механа, барбекю, басейн и параклис. Предстои завършването на къщите за гости към комплекса. В ресторанта разположен върху дървен мост над рибарника, гостите могат да опитат прясна риба, родопски специалитети и прочутия смилянски боб. Комплексът предлага атрактивни възможности за риболов на пъстърва, есетра и шаран в специално изградени рибни басейни, захранвани с минерална вода.

* За принос в изграждане туристическия имидж на България за 2009 г.

    Община Аврен

Община Аврен се намира във Варненска област, в състава е влизат 17 населени места и к.к. „Камчия”. Основните отрасли в общинската икономика са селско стопанство и туризъм, от 2003 г. е в списъка на общините, освободени от данък печалба по Закона за корпоративното подоходно облагане. В курорта са изградени два туристически информационни центъра по Програма ФАР, създаден е познавателен маршрут „Камчийски лонгоз” и велосипедна алея.
      Отличен пример за партньорство е осъществяваният от Правителството на град Москва инвестиционният план и поетапно строителство на „Международен детски санаторно-оздравителен комплекс Камчия”, включващ изграждането на детски лагери, спортен комплекс, център за развитие на изкуство и наука и др. в к.к. „Камчия”. След приключване на мащабният инвестиционен проект през 2010 г. ще бъдат открити нови 2 000 работни места за местните жители.

* За най-активен асоцииран член на БХРА за 2009 г.

      „Тандем – В” ООД


          „Тандем – В” ООД е водеща българска компания в производството на висок клас месни продукти и деликатеси. През 2003 г. получава оторизация за свободна търговия в ЕС, а през 2009 г. покрива 100% от най-високия международен стандарт за качество и безопасност на храните (International Food Standart). През 2008 г. фирмата иска да затвори хранителната верига и да я контролира на всяко ниво, като открива специализирано предприятие в с. Дамяново, Габровска област за биологично пасищно месодайно говедовъдство. През настоящата година „Тандем – В”  става първата месопреработвателна фирма у нас, която сегментира продуктовото си фолио, като обособява четири групи продукти: „Финес и настроение”, „За моето семейство”, „Традиция от поколенията” и „Стил и вкус”.
            Тандем инициира и участва в редица кампании за здравословно хранене, борба със затлъстяването, защита на потребителите като издава информационна брошура, опазване на околната среда и др. Съдейства на университети и професионални училища за практическото обучение и квалификацията на учащите се в тях.

* За най-голям принос в развитието на ресторантьорството в България

    „Хепи” ЕАД


Брандовете на „Хепи” са: Happy Bar & Grill - верига от ежедневен тип ресторанти на пълно обслужване с 22 целогодишни и 2 сезонни заведения в България и едно в Барселона, Испания; „Капитан Кук” – висш клас рибни ресторанти, „Саса” – висш клас японски ресторанти, „Старо село” – традиционен български ресторант, Експрес кафе – ресторант за бързо хранене, индустриален кетъринг – обслужващ персонала на 25 фабрики, училища, държавни и общински организации.
          Единни стандарти за работа, меню разработено от специалисти на база анализ на потребителското търсене и световните тенденции – обновява се 2 пъти годишно. В „Хепи” са изключително горди с над 2 500 служители на компанията, обучени да дават всичко от себе си, преминали обучение в учебния център и Хепи Академията. Хепи” ЕАД е носител на множество награди.

* За най-ползотворно сътрудничество в туризма с община през 2009 г. в кампанията „Новите седем природни чудеса на света”

    Емил Цанков– кмет на Община Белоградчик


    Белоградчишките скали станаха световноизвестни и стигнаха до четвъртфинала в номинацията за едно от новите седем природни чудеса, продължиха в конкуренция с други 261 обекта в 222 страни от света.
      Община Белоградчик сформира инициативен комитет „Природен феномен – Белоградчишки скали”, който работи усилено за популяризиране на номинацията - с председател кметът на Белоградчик Емил Цанков. БХРА също участва като партньор в инициативния комитет за подкрепа на номинацията на скалите в тяхната надпревара с личното участие на трима свои членове.
    От 16 февруари до 4 март 2009 г. те заемаха първа позиция, но след това бяха изпреварени от Дяволският град в Белград. Във втората фаза на инициативата те се състезаваха с 261 природни обекта от 222 страни. В началото на месец юли т.г. чрез гласуване на хората от цял свят бяха избрани 77, като в третата финална фаза продължиха само 28 чудеса на природата. Уникалните Белоградчишки скали са включени в резервния списък (сега са на второ място от резервите в категорията) от 43 природни обекта, които ще имат шанс във финалната фаза, ако природен обект от финалистите бъде дисквалифициран по време на третата фаза.
      Вотът ще продължи през цялата 2010 г. и ще приключи през 2011 г., когато ще бъдат обявени и новите седем природни чудеса на света. Общо за българския природен феномен са гласували 6.8 млн. души от цял свят през втората фаза на класацията, и от началото на годината да средата на юни те са посетени от 155 хиляди туристи.

* За най-ползотворно сътрудничество в туризма с община през 2009 г.

    Александър Краваров – кмет на Община Банско


    Банско – място, където модерното се преплита с традиции и култура, съхранени през вековете. Специфичната възрожденска атмосфера, богатото културно-историческо наследство, съхраненият фолклор и занаяти, оригиналната кухня, уютните хотели и механи – всичко това в съчетание с приказно красивата природа на Пирин, превръщат Банско в притегателен туристически център.
    Ски център Банско се утвърди като един от най-добрите зимни курорти в Източна Европа. Доказателство за това е домакинството на кръг от Световната купа по ски алпийски дисциплини за жени през 2009 г. и два старта от Европейската купа за мъже през този зимен сезон. Лятно Банско предлага разнообразни планински маршрути, пътеки за маунтайн байкинг в Национален парк Пирин, възможности за лов, риболов, конна езда, голф и др.
    В град Банско се намират пет паметника на културата, включени в 100-те национални туристически обекта на България. Градът е домакин на международни музикални фестивали, фестивал на цветята, на планинарските филми, на дни на банската традиция и др.

* Най-ефективни туристически материали за 2009 г.


          Максим Момчилов е главен редактор в-к „Слънчев бряг прес” от 2002 г. и е носител на български и международни награди. Вестник „Слънчев бряг прес” отразява системно и последователно проблематиката в българския туризъм. Вестникът ръководен от г-н Момчилов е носител на приза „Златното перо” на СБЖ, на златен приз от МТБ „Ваканция 2008”. Вестник „Слънчев бряг прес” е асоцииран член на Съюза на собствениците - Слънчев бряг и на БХРА.