ГЕРБ И РЗС си размениха декларации заради президентския бюджет

Архив Варна

03-12-2009, 14:50

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Скандалите в парламента около бюджета на президента продължиха и днес. Отношението към държавния глава доведе до високо напрежение между ГЕРБ и РЗС, коментира сайтът Vsekiden.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева отстрани от пленарната зала председателя на ПГ на партията Яне Янев. Поводът, който парламентарната шефка откри бе заради оскърбителни квалификации към парламента и президентството, изречени в декларация от името на ПГ на РЗС.

В декларацията от трибуната Янев заяви, че Политическият съвет и ПГ на РЗС изразяват своя най-категоричен протест срещу отказа на ГЕРБ да се увеличи с един милион лева бюджетът на държавния орган (т.нар. комисия „Кушлев”), който се бори срещу незаконно забогателите от престъпления и корупция, за сметка на Президентството. Чрез този свой вот част от депутатите на ГЕРБ изневериха на собствената си съвест, за да спазят нечия повеля - защо и как, предстои да разберем в близко бъдеще, каза Янев.


РЗС застава на позиция, че с бламирането на вчерашното ни предложение за намаляването на бюджета на раздутата президентска администрация се прави реверанс към най-ретроградните политически кръгове в България, свързани с ДС и с тоталитарния комунистически режим, заяви Янев. Ние смятаме, че Георги Първанов няма необходимите морални достойнства, за да изпълнява най-високата длъжност в страната, съзнателно не защитава националния интерес и действията му противоречат на основните принципи на правовата държава, посочи Янев.


Позовавайки се на правилника за организацията и дейността на парламента, Цачева отстрани народния трибун от едно пленарно заседание, тъй като сметна,че изказването на Янев съдържа оскърбителни квалификации и за Народното събрание, както и недопустими оценки от парламентарната трибуна към държавния глава.
Премиерът Бойко Борисов реагира днес на това и на обвиненията на Янев така: “Доверието между институциите и добрият пример води до реални пари за обикновения човек, а конфликтът и скандалът - не”. Борисов посочи, че предложението на Яне Янев в пленарната зала вчера е целяло именно да провокира конфликт. Борисов каза, че не е забелязал отсъствието на Янев от парламента при гласуването на бюджета. С един милион лева няма да се подобри нищо, коментира още премиерът по отношение на искането на Янев.


Днес след като президентът Георги Първанов и премиерът Бойко Борисов намериха добрия тон в отношенията си, ГЕРБ излезе и с декларация в парламента срещу РЗС.
Партия ГЕРБ, изповядвайки своите християндемократически ценности и като член на Европейската народна партия, ще продължи да спазва правовия ред и няма да позволи да се създава напрежение между различните институции в Република България, каза заместник-председателят на Народното събрание Лъчезар Иванов. Той обяви изказването на Янев като “опити за провокация, както и за обида на ГЕРБ”.