Във Варна ще гледаме „Аватар” един ден по-рано от Ню Йорк

Варна Лайф

04-12-2009, 05:32

Автор:

МАРИЯНА ХРИСТОВА

Всичко от Автора

В България кино „Арена” пускат дългоочакваното 3D на Джеймс Камерън един ден преди световната му премиера на 18 декември.


Още от днес се продават билети за по-другия четвъртък за тези, които обичат да са първи.

Че „Аватар” е събитие няма съмнение – спечелилият Оскар за „Титаник”, режисьор Джеймс Камерън, замислил филма още преди 15 години. Тогава обаче не съществували средствата, с които да бъде създаден, така както филмът съществувал вече в главата му. Сега, след 4-годишна продукция, „Аватар” е ново поколение реалистичен екшън с невиждани специални ефекти, гарантиращи нов вид преживяване с пълно потапяне във филмовата реалност. В този случай революционната технология е създадена, за да направи така, че филмът и ефектите да се стопят в преживяванията и емоциите на героите.

Звучи обещаващо и ни кара да се надяваме, че тази фантастика няма да ни разочарова с прекалено много ефекти за сметка на историята.

Още една точка в тази посока е участието на Сигорни Уивър, която, съгласете се, досега не е участвала в лоша фантастика. Другите звезди в кастинга са Джовани Рибизи („Небеса”, „Загубени в превода”), Мишел Родригес (споменаваме само „Бързи и яростни”),  Сам Уортингтън (Терминатор 4), Стивън Ланг („Обществени врагове”) и извънземната сладурана Зоуи Салдана („Стар Трек”, „Карибски пирати”).

Историята ни въвежда в един чужд свят, Пандора, през погледа на бившия пехотинец Джейк Съли, който е парализиран, прикован в инвалидна количка. Съли е изпратен там с мисията да помогне на минна корпорация в добиването на минерала необтаниум – ключът към разрешаването на енергийните проблеми на Земята. Местните на'ви оказват сериозна съпротива на хората, които създават т. нар. Програма Аватар - хибридно същество от ДНК-то на човек и на'ви, което се контролира от съзнанието на оператор-човек. Това изравнява до голяма степен шансовете, тъй като хората могат да се движат свободно в отровната атмосфера на Пандора, а Съли "се преражда" в ново тяло. Той получава задачата да проникне сред на'вите, които са станали сериозна пречка за добиването на ценната руда. Мисията му се променя, когато живота му спасява красивата на'ви Нейтири и Съли вижда нещата от другата страна.