24 часа: Пирин върна Рени и Жоро след 27 часа ужас

Архив Варна

04-12-2009, 05:51

Автор:

varnautre

Всичко от Автора


Oлед 27 часа при минус 10 грасуса студ и вятър в Пирин планинските спасители откриха Ренета Попова и Георги Петлешков, разказва днес "24 часа" щастливия край с драмата, сполетяла фоторепортерката на вестника.

В сряда сутринта двамата тръгнали за преход през седловината Кончето, но при подхлъзване Ренета се изтъркаляла от ръба на около 300-400 м по скалите надолу.

Рени е на 23 години, завършила наскоро Академията за музикално творчество и изобразително изкуство в Пловдив, специалност сценография. В момента работи във фотоотдела на “24 часа”.

Приятелят й - 27-годишният Жоро, работи в частна фирма, която монтира антените на мобилните оператори. След като видял как момичето пада в ледения улей, на секундата подал сигнал в спасителната служба и започна акцията по издирването им.

Вчера към 13 ч трима спасители откриха младежите в местността Влахина долина живи и здрави.

Първата акция по издирването им продължи до 18 ч в сряда, но заради мъгла, ураганен вятър, дъжд, сняг и поледица 20-те спасители бяха принудени да се върнат обратно.

Вчера сутринта в 6,30 ч 3 групи с общо 25 спасители от Разлог, Банско, Добринище и Благоевград започнаха наново търсенето. Батерията на мобилния телефон на Жоро обаче паднала веднага след като се обадил. Той успял преди това да съобщи местонахождението.

Джипиесът му дал точните координати, по които вчера търсиха двамата.

"Условията в планината са много лоши, температурите минусови, има заледявания и е необяснимо как младежите са тръгнали да правят този труден преход без котки и пикели", каза шефът на спасителната служба в Банско Румен Баряков.

В понеделник към 15 ч Рени и Жоро пили чай в хижа "Яворов". "Минаха през нас и казаха, че отиват да спят вечерта на заслона Бункера, а на следващата вечер щяха да спят на заслона Кончето. Казах им, че времето е много лошо, но те бяха добре екипирани, имаха палатки и спални чували", каза хижарят на "Яворов" Николай Бицин.

При падането Рени си наранила главата, но други травми по тялото не е имала. Жоро успял да се добере до нея.

Двамата били опитни планинари, членували в пещерния клуб "Планинец" - София.

Вчера около 16 ч Ренета и Георги бяха свалени в района на Кресна. Въпреки че не са пострадали, ги чакаше линейка за преглед от лекари. Ренета е била доста изтощена и уморена и се наложи спасителите да я свалят от планината с носилка.

Ръбът Кончето е един от най-сложните за преминаване от туристи.

"През зимата там е абсурд да се върви без подходящо оборудване. Местността е стръмна и труднодостъпна, разположена е на над 2700 м", обясни планинският спасител Методи Баненски.

"Върнахме групите в 18 ч в сряда, защото не можехме да рискуваме при тези лоши условия живота и на спасителите.

Не можеше да се ползва и хеликоптер заради силния вятър и мъгла”, каза кметът на Банско Александър Краваров. Според него добрата подготовка на младежите им е помогнала да оцелеят.

"Добре е, че са се сетили да се спуснат надолу, това е бил единственият им шанс и те са го използвали", допълни градоначалникът.

От 8 ноември досега това е шестата акция на Планинската спасителна служба на БЧК, каза дежурният Венелин Петров. Има 3 смъртни случая - в Стара планина, припомня "24 часа". .