Труд: И ГЕРБ иска МВР да ни следи в интернет

Архив Варна

04-12-2009, 06:14

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

И правителството на ГЕРБ ще се пробва да осигури на МВР пълен и постоянен достъп до данните на мобилните оператори, интернет трафика и комуникациите в мрежата на всички граждани, съобщава днес вестник "Труд".

Вчера от името на Министерския съвет в парламента се появиха нови поправки в Закона за електронните съобщения. В предния мандат мераците на МВР бяха попарени и от ВАС, и от НДСВ, припомня ежедневникът.

Новите промени се оказаха по-драстични от предлаганите от БСП в предния мандат. С тях се разширява неимоверно кръгът от престъпления, за разследването на които службите ще могат да ровят в личната кореспонденция - с кого сте говорили, кога, къде сте били по това време, какво сте правили в интернет. Досега това се правеше при престъпления, за които се предвижда наказание над 5 г. затвор (тежки престъпления по смисъла на НПК). Сега летвата пада до над 2 г. затвор. В това число влизат например пътните произшествия.

ГЕРБ разширява и броя на съдиите, които ще могат да разрешат достъп до телефонните разпечатки и трафичните данни. Сега разрешения дават само шефове на окръжни съдилища - 28 магистрати в цялата страна. Новата идея е нивото да падне до шефове на районен съд или упълномощени от тях съдии. Това прави над 800 магистрати с право да разрешават ровене в данните.

Според проекта мобилните оператори и интернет доставчиците ще трябва да осигурят на дирекция “Оперативно техническа информация” интерфейс, от който МВР да има достъп до данните им. Доставчиците са длъжни да пазят цялата информация 12 месеца, в случай че на някоя от службите в МВР, ДАНС и НРС им потрябват. Операторите ще са длъжни да даватданни до 8 ч, след като са им поискани.