Труд: Генерал Никола Николов инсценирал бедствия

Архив Варна

04-12-2009, 06:24

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

“Генерал Никола Николов инсценираше бедствия. После ни възлагаше обществени поръчки и искаше 20% от авансовото плащане. Докато беше шеф на Гражданска защита, вземаше по 10%. Като стана шеф на политическия кабинет на Емел Етем, почна да взема по 20%.

Казваше, че парите са за Емел Етем. Последно ни взе два пъти по 50 златни пендара, но обществена поръчка не ни даде. В някои случаи бяха предизвиквани ненужни реконструкции, за да се усвояват средства.” разказва в "Труд" строителният предприемач от Павликени Димо Станчев. Той е един от замесените в случая с изнудването на бившия шеф на Гражданска защита ген. Никола Николов, който бе и началник на политическия кабинет на бившата министърка Емел Етем. Веднага след телевизионната си изява Станчев се яви на разпит в столичната полиция, за което имал призовка. И беше задържан за 72 часа. В понеделник столични полицаи арестуваха четирима души, сред които Христо Върбанов - Ицо Папата, и ги обвиниха, че са рекетирали Николов. Ден след това за същото беше вкаран в ареста и лидерът на “Евророма” Цветелин Кънчев.

Според МВР и прокуратурата петимата са заплашвали генерала, че ще разпространят компрометираща за него информация, ако не им плати 250 000 евро. Той дал 150 000, но те поискали още и той решил да се оплаче на полицията.

“Не може да се каже, че Кънчев е бил ръководител на престъпна група, но е взел участие в нея като посредник и гарант”, каза софийският градски прокурор Николай Кокинов. Днес съдът ще решава дали Кънчев ще остане за дълго в ареста, или ще бъде пуснат на свобода, докато разследващите изяснят неговата роля в скандала. Прокуратурата иска Кънчев и останалите да стоят зад решетките, докато тя си свърши работата.