The Daily Mail: Сталин отново е герой в Русия

Архив Варна

04-12-2009, 07:21

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

56 години след смъртта на най-кръвожадния съветски диктатор Йосиф Сталин в новите учебници по история за руското средно образование  се забелязват опити съветският лидер да бъде реабилитиран в съзнанието на подрастващите , сообщава The Daily Mail.

Личността на Сталин е противоречива тъй като за едни той е виновен за смъртта на стотици хиляди съветски граждани в лагерите  ГУЛАГ и  за глада в началото на 30-те години. В съвременна Русия мнозина го смятат за велик герой на Съветския съюз, победител във Втората световна война.
Процесът на реабилитация на образа на Сталин започна след като президент стана Владимир Путин, пише The Daily Mail.  И сега, когато Русия се управялва от либералния Дмитрий Медведев, подрастващото поколение изучава история по учебници, в които историята за този период е фалшифицирана. В тях Сталин е представен като национален герой.
"Неправилно е да се учат децата по учбници, в които се говори за ужасите от миналото. Общият позитивен тон на повествованието ще ни помогне да разивем оптимизъм и уверенност в собствените сили на подрастващото поколение", цитира The Daily Mail. думите на координатора на програмата за написване на новите учебници  Александър Филипов.