Масларова остава шеф на комисия до следващата седмица

Архив Варна

04-12-2009, 10:51

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Масларова остава шеф на комисия до следващата седмица
  Изчерпване на времето за законодателна  дейност беше единствената причина  още днес да не бъде отстранена ексминистърката на труда и социалната политика Емилия Масларова от шефското място на едноименната комисия в НС.

След час и половина дискусия решението за освобождаването и беше отложено за следващата седмица, информира „Дневник”.
   Искането за отстраняване на Масларова беше внесено първоначално от "Синята коалиция" с аргумент, че със снетия си имунитет и воденето срещу нея разследване за присвояване на близо 10 млн. лв. Масларова уронва престижа на Народното събрание. По-късно повече от половината членове от комисията поискаха освобождаването й като се позоваха на текст от правилника на парламента, който дава възможност за освобождаване на председателя при обективна невъзможност да изпълнява задълженията си за срок от 6 месеца или при системно превишаване на правата, или системно неизпълнение на задълженията.

  Съпредседателите на "Синята коалиция" Мартин Димитров и Иван Костов отчетоха като пропуск, че в правилника на парламента не е предвидена забрана в ръководството на парламента (председател, зам.-председатели на Народното събрание и на комисиите) да са депутати със свален имунитет, както е забранено в него да участват агенти на бившата Държавна сигурност.

  ГЕРБ и поддържащите я партии подкрепиха освобождаването на Масларова. Въпреки призивите към Масларова да подаде оставка, тя запази мълчание през целия дебат. По-късно в кулоарите на парламента заяви, че ако продължи този сценарий, ще напусне парламентарната комисия по труда и социалната политика. Мога да се откажа, когато моята парламентарна група реши това, добави тя.

  В защита на Масларова се изказаха депутати от БСП и ДПС, които определиха решението като "груба намеса в автономността на една парламентарна група", която сама решава кой свой представител да излъчи в ръководството на комисиите. ГЕРБ стават заложници на една провокация от страна на "Синята коалиция", заяви Янаки Стоилов (БСП). Четин Казак от ДПС посочи, че няма юридическо основание за освобождаването на Масларова, тъй като комисията е конституирана преди 4 месеца и все още не може да се каже дали 6 месеца системно не е изпълнявала задълженията си. Народното събрание се изкушава да влиза в ролята и на прокурор, и на съд, добави той.

  Зам.-предесдателят на парламента Лъчезар Иванов (ГЕРБ) посочи, че искането на главния прокурор за снемане на имунитета на Масларова е достатъчен аргумент за отстраняването й от шефското място в комисията. Така той отговори на обвиненията на Ангел Найденов (БСП), че зад искането за отстраняване на Масларова се крие "профанизираното разбиране за политика, политически реваншизъм и персонална ненавист", без юридически