Осъдиха поредния телефонен

Архив Варна

04-12-2009, 12:19

Автор:

ЛИЛЯНА ТРЪНКОВА

Всичко от Автора

В рамките на два дни Варненският районен съд гледа поредното дело срещу още един телефонен "адвокат", взел хиляди левове от наивни варненци.

Преди ден шестима измамници от Горня Оряховица чуха присъдите си, като четирима от тях влизат в затвора. Днес магистратите наложиха пробация като наказание на 56-годишния Илия Николов. По данни на прокуратурата той успял да завлече 16 167 лв. от четирима наивници. Вчера мъжът призна вината си пред съда и прие споразумението, предложено от прокуратурата. Присъдата му от година и половина пробация е окончателна и влиза веднага в сила. Освен това осъденият измамник възстановил напълно сумите на жертвите си.
Илия действал по изтърканата схема с катастрофата, при която уж има убит или тежко ранен човек. Разследващите са сигурни, че той е работел в комбина с още някой, но съучастникът му все още е неизвестен. Не се знае и как точно е набелязвал жертвите си. След телефонен разговор, в който той или съучастникът му обяснявали, че са адвокати и им трябва солидна сума, за да измъкнат поредния роднина, причинил тежка катастрофа от ареста, мъжете се срещали с жертвите си на различни места в града, вземали парите, които в първите три случая били увити във вестник и изчезвали. Четвъртата набелязана от тях жертва се усетила навреме и се обадила в полицията. Затова на срещата дамата отишла заедно с полиция. Още в момента на задържането му Илия направил пълни самопризнания и вчера се съгласи на споразумение.