Дмитрий Медведев: Нашата цел е да заобиколим Украйна

Новините

04-12-2009, 12:26

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Руският  президент Дмитрий Медведев приключи визитата си в Италия с подписването на 18 различни споразумения между двете страни.

Основният меморандум за взмаимно съгласие, който се отнася за проекта "Южен  поток", беше сключен между "Газпромом" и италианската компания  ENI, пише Газета.ру. В меморандума става дума за принципно съгласие за присъединяване към този проект на френската компания EdF.

„Ние имаме блестящи шансове да реализираме този проект", коментира Медведев на заключителната  пресконференция.


Той изрази своята увереност, че  проектът "Южен поток" вече е  набрал "много хубава динамика".

 

Премиерът на Италия Силвио Берлускони се съгласи с оценката.

"Нашата цел е да не пуснем газопровода през териториалните води на Украина. Ние успяхме да убедим Турция да се съгласи газопроводът да премине през нейните териториални води" - заяви той.

Берлускони подчерта, че реализирайки този проект, двете страни, нямат  намерението да се конкурират с други проекти  в газовата област.

„Ние не се съревноваваме с никого и с никакъв газопровод, дори с такъв като "Набуко". За нас е важно да имаме сигурна доставка на газ от Русия - отбеляза той.

Газопроводът "Южен поток" с обем  63 млрд. куб. м ще премине по дъното на Черно море от Новоросийск до Варна. По-нататък две негови разклонения ще преминат през Балканския полуостров към Италия и Австрия.

Газопроводът трябва да заработи в края на 2015 година. Проектът като обем на инвестиции се оценява към $25 млрд. евро.

Меморандумът за включването на третия участник между Русия и Франция беше подписан  в края ноември.

Тогава  представителите на EdF заявиха, че разчитат своето участие на минимум 10% и предполагаха, че ще бъде съкратен обемът на участие на ENI. Процентът на участие ще се обсъжда в хода на предстоящите преговори. Тристранното споразумение ще бъде подписано в срок до три месеца или половин година.

Междувременно днес в парламента премиерът Бойко Борисов заяви:
"България спокойно може да приеме и двата проекта - и Набуко, и Южен поток - и двата са изгодни за нас. Това съм го говорил с премиера Путин, казал съм го и на американската страна. Който стартира по-бързо, работим с него и разбира се, не се отказваме и от другия."

Той коментира политическото значение на Набуко и Южен поток с думите: "Знаете, че за много европейски държави приоритет е Набуко, но Южен поток върви много бързо и почти всеки ден страни от ЕС се присъединяват към него."