Търсят начини да направят училищата привлекателни

Новините

04-12-2009, 12:58

Автор:

ВАРНА УТРЕ.БГ

Всичко от Автора

Министерството на образованието се е заело да продължи училищната реформа, като се очаква до Коледа да бъде обявен новият формат за изпитите за гимназиите след 7-и клас.

Препрочитат се внимателно всички учебници, за се види къде е проблемът с тях. Засега експертите са стигнали до 4-и клас. Това обяви във Варна министърът на образованието доц. Сергей Игнатов. Той допълни, че в момента в учебниците определено има много тежки неща и трябва да бъде създадена система, по която да бъдат обучавани хора, които да ги пишат.


Освен това се търсят начини самите училища да станат по-привлекателни за децата.
Министър Игнатов обясни, че в момента се подготвят два нови закона за средното, професионалното и висшето образование.


Той наблегна на проблемите на университетите, като обясни, че те вече не са конкуренция само помежду си, а и с останалите висши училища в Европа, които са на много високо ниво. Заради демографската криза в следващите години все по-малко ще бъдат завършващите средно образование и, ако не се предприемат решителни мерки, те масово ще предпочитат да продължават образованието си зад граница, смята доц. Игнатов. Министърът добави, че родните университети не предлагат достатъчно интересни курсове и достатъчно интересни инициативи извън аудиториите си. Университетът трябва да се превърне в общност, какъвто, за съжаление, той в момента не е.