Агентите на ДС си върнаха правата в парламента

Новините

04-12-2009, 15:00

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Конституционният съд е обявил за противоконституционни лустрационните текстове в чл. 3 от Правилника за организация и дейността на 41-ото Народно събрание, съобщи агенция “Фокус”.

Според разпоредбата „Народни представители, за които има данни от Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, че са били сътрудници, не могат да бъдат членове на: ръководството на Народното събрание; ръководствата на комисиите към Народното събрание; международните делегации на Народното събрание; както и на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, Комисията по външна политика и отбрана, Комисията за контрол на Държавна агенция "Национална сигурност, Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове.

КС бе сезиран от депутати от БСП и ДПС, а делото бе  образувано на 17 септември. Решението е публикувано на сайта на съда. Съдиите Владислав Славов, Благовест Пунев и Румен Ненков са се подписали с особено мнение.

Премиерът Бойко Борисов коментира решението на съда с думите: "Ако погледнете през последните 20-10 години как е конституиран Коснтитуционният съд, е нормално да има такова решение, така че приемам решението му".
Предложението за отпадналата разпоредба бе на "Синята коалиция", като тя  бе подкрепена от ГЕРБ в пленарна зала в последния момент. Това дори стана причина Божидар Димитров да бъде изтеглен от парламента и вместо да заеме готвения му пост на председател на комисията по култура, да намери място в Министерския съвет като министър без портфейл, отговарящ за българите в чужбина.

Конституционният съд е приел, че искането на групата народни представители за обявяване на противоконституционността на разпоредбата е основателно, защото ограничава правото на народните представители да бъдат избирани в органите на Народното събрание и ги разделя на имащи права и без права.

Според съда е нарушен и друг текст от основния закон – за равенството на всички граждани пред закона, което е основен принцип на всяко демократично общество. Въвеждането на допълнителни изисквания към народните представители противоречи на този принцип и на конституционните разпоредби, които го конкретизират, се казва в решението.