Съдят граничен контрольор източил 24 бона

Архив Варна

04-12-2009, 15:12

Автор:

СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Всичко от Автора

В Окръжния съд в Добрич тръгна поредното дело срещу контрольор на пътни такси на ГКПП-Дуранкулак. Подсъдим в процеса е 37-годишният Георги Николов от Шабла.

Срещу него е повдигнато обвинение за това, че в качеството си на контрольор към Управление „Пътни такси и разрешителни” от 3 юни до 31 август 2006 г. е пропуснал в България 2 582 моторни превозни средства с чуждестранна регистрация, без да събира винетни такси. С това той е ощетил фонд „Републиканска пътна инфраструктура” с 23 880,73 лв.


Пред Добричкия окръжен съд днес подсъдимият не се призна за виновен и се възползва от правото си последен да дава обяснения.


Магистратите разпитаха прекия началник на граничните контрольори и трима гранични полицаи. Съдът отказа да приеме представената от прокуратурата експертиза, защото ползваните за изготвянето й доказателства, не са приобщени към делото по предвидения от Наказателно-процесуалния кодекс ред.


Съдът разпореди да бъдат наново събрани тези и поиска нови доказателства. До 7 януари 2010 г. Агенция „Пътна инфраструктура”, МВР и Агенция „Митници” и ГКПП-Дуранкулак, трябва да предоставят на хартиен носител и като заверени копия трудовото досие на Георги Николов, личните му отчети, справки за влезлите и напуснали страната чужди автомобили, продадените винетни стикери, за преминалите автомобили с винетка с валиден или с изтекъл срок, вида автомобили, които могат да ползват ГКПП-Дуранкулак, и други.


Съдът изисква от Районните полицейски управления в Шабла и Каварна справки, дали са постъпвали сигнали за автомобили, преминали, без да бъдат проконтролирани през ГКПП-Дуранкулак. За следващото заседание по делото са призовани като свидетели двама колеги на подсъдимия и полицаите, охранявали граничния пункт в периода от началото на юни до края на август 2006 г. Процесът продължава на 14 януари 2010 година.