Разпитват собственика на нощния клуб в Перм за пожара

Новините

05-12-2009, 14:03

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Разследващите власти разпитват собственика на нощния клуб "Куция кон" в руския град Перм, който изгоря до основи тази нощ.

Засега руските власти съобщават за 109 загинали и около 138 ранени при инцидента.


По първоначална информация причината за пожара, лумнал около 1 часа местно време,  е неправилно боравене с пиротехника в закрито помещение. Същата вечер заведението чествало своя рожден ден.


Следователите разпитват собственика на имота и изпълнителния директор на нощния клуб, пише Газета.ру и искат те да бъдат арестувани. Главен заподозрян за трагедията е собственикът на клуба Анатолий Зак. Според руските медии той е един от най-богатите бизнесмени в областта и е член на икономическия съвет при губернатора на Пермска област. Самият той заявил, че отдава заведението под наем, реално няма нищо общо с трагедията и не бил информиран, че там ще се прави пиротехническо шоу.


Докато тече разследването, болниците в Москва са приели най-тежките случаи, които били транспортирани от Перм със специален самолет. На летището в руската столица ги очаквали лекарски екипи с линейки. Повечето пострадали при пожара са с тежки изгаряния или са обгазени. По първоначална информация огънят тръгнал от искра от фойерверките, която подпалила една от покривките на масите и оттам заведението пламнало много бързо.


Газета.ру цитира пресслужабата на пермската полиция, според която за пожара се подозират още четирима души. Разследващият прокурор Марина Гриднева разпоредила незабавна проверка, която трябва да установи точните причини за пожара, да разкрие виновниците за трагедията, след което те да бъдат изправени пред съда и наказани.


Посолството на Швеция в Русия разпространи декларация на страната, председателстваща Европейския съюз, в която изразява съболезнования на семействата на пострадалите при пожара в нощния клуб "Куция кон" в Перм.


В декларацията, цитирана от руските медии, се казва: Държавата-председател на Европейския съюз искрено скърби за трагичната гибел на много хора, станали жертва на пожара в нощния клуб в град Перм в нощта на 4 срещу 5 декември. Съболезнования на семействата на загиналите и пострадалите поднесоха министър председателят на Украйна Юлия Тимошенко и премиерът на Русия Владимир Путин.