24 часа: Няма бензин да гонят бандити!

Архив Варна

05-12-2009, 14:29

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Патрулките на “Хемус” и “Тракия” имат лимит за бензин 24 литра на денонощие, а трябва да покриват по 50 км магистрала, пише днес вестник "24 часа".

Дори нямаме оръжие, заявили пред репортер на ежедневника гневни служители на реда. Автоматите и пушките са им прибрани в каси след вътрешна заповед. Така полицаи не патрулират с коли и не могат да предотвратяват грабежи.

Вестникът цитира и вътрешният министър Цветан Цветанов, който пред БНТ призна, че ще се радва, ако на полицейските коли има по 2 л бензин на час.

Досега срещу магистралните бандити те носеха картечни пистолети “Шипка” и пушки помпи.

А бронежилетките им били с изтекъл срок на годност. Вътрешният министър Румен Петков пък закрил през 2007 г. звената “Магистрална полиция” в ОДМВР в Пловдив, Пазарджик и Хасково. Закрили ги, защото нямало смисъл от тях.

Оцеляло е само звеното в ОДМВР-София, но то е без бензин и оръжие.

В момента магистралните полицаи са превърнати само в катаджии, като им се иска норма от актове и фишове, а оперативната работа и борбата с криминиконтингента е на заден план, оплакаха се униформени.

С инструкция пък от Охранителна полиция им било наредено да стоят само по караулките на магистралите и да не патрулират.

"По този начин всяка банда знае къде има патрул и може да го избегне", недоволстват ченгетата.

Те смятат, че колегите им на магистралите нямат шанс срещу тежковъоръжени бандити, които отново излязоха да грабят.

"Полицаите са само с "Макаров" със стоп-патрони. По-добре е нощем да не срещат бандити, защото полицаите ще пострадат", сподели техен началник.