Труд: Плащаме глоби на КАТ с SMS

Архив Варна

05-12-2009, 14:41

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Глобите на КАТ вече ще се плащат с SMS, съобщава вестник "Труд". Новата услуга е въведена преди броени дни и вече има двама души, които са я използвали. Засега могат да се превеждат санкциите само по фишове до 50 лв. От средата на 2010 г. системата ще започне да действа и за актове. Това съобщил вчера главен инспектор Стойчо Константинов от “Охранителна и пътна полиция” на семинар в Сандански.

Всеки, който иска да си плаща глобите с есемес, трябва да притежава валидна банкова сметка. Да я посочи, когато се регистрира в интернет страницата www.ebg.bg, заедно с трите си имена и номера на мобилния си телефон. Когато бъде санкциониран, да изпрати есемес на номер 1669. Краткото съобщение трябва да съдържа номера на фиша от КАТ, както и размера на глобата. На същия номер шофьорите могат да си правят и справки за каква сума е техният фиш, както и дали имат други задължения към “Пътна полиция”.

В момента законът позволява на полицаите да издават фишове само за нарушения, които се наказват с глоба до 50 лева.

Освен по този начин глобите с фишове могат да се плащат от всяка банка или пощенски клон, включително и през системата epay, както се издължаваме за ток, вода и т. н. Също фишът може да се плати и в електронната страница www.fish.mvr.bg., както и чрез WAP на мобилния телефон, обяснява всекидневникът.

“Проблем обаче е, че хората още не са съвсем запознати с възможностите, които дават интернет и мобилният телефон”, казват експертите от КАТ.

В момента се правят проби и за още едно улеснение - с есемес или имейл от службите на КАТ да съобщават на шофьора, че дължи глоба, както и на каква стойност. Това се отнася и за фишове и за влезли в сила наказателни постановления. Тъй като се чака около месец от съставянето на акта до излизането на постановлението, в което е определена сумата на глобата, често шофьорите си губят времето да се разкарват напразно до гишетата.

Всички плащания към КАТ се превеждат на една банкова сметка, която е в СИБанк. От 2007 г. насам от глоби се събират средно по 40 млн. лв. на година. Парите отиват в държавния бюджет. Катаджиите настоват поне малък процент от сумата да им се дава целево за нови камери, радари и компютри.