Сега: Студентските кредити най-сетне тръгват

Архив Варна

05-12-2009, 14:53

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Обещаваните години наред евтини студентски кредити с дълъг гратисен период най-сетне тръгват, съобщава вестник "Сега". Всичките спорни моменти с банките, които бавеха въвеждането на гарантираните от държавата заеми, вече са изчистени и просветното министерство още този месец ще публикува обява за подписване на договори със заинтересованите финансови институции. И от МОМН, и от финансовото министерство обещават, че за втория семестър услугата вече ще е факт и студентите ще могат лесно да заплатят таксите за обучение.

Отпушването на кредитите става възможно, след като със закона за бюджета за 2010 г. бяха променени и текстовете в закона за студентското кредитиране, с които банките не бяха съгласни. Два спорни момента са изчистени с промените - размерът на дължимата лихва по кредитите и гаранциите по лошите кредити. Досега законът предвиждаше банките да прибират максимална лихва ОЛП + 2%. Основната лихва обаче падна драстично и вече е 0.55% - заради това в закона се въвежда максимална лихва от 7%. Отпада и изричното изискване банките да са минали през съд и процедура на принудително изпълнение, преди да поискат държавата да покрие лошите кредити. "Това бяха спънките при разговорите с банките, още този месец пускаме покана към тях", коментираха от просветното министерство.

Така от втория семестър право на евтин кредит ще имат всички редовни студенти - бакалаври, магистри, докторанти, включително и тези, записани в частни университети. Допълнително изискване е те да не са навършили 35 г. Ще се предлагат два вида заеми - за покриване на таксите за обучение и за издръжка, но втория вид кредит е достъпен само при раждане или осиновяване на дете и се равнява месечно на една минимална заплата. Максималният размер на заемите за покриване на семестриалните такси пък ще зависи от оставащия срок на обучение.

Сумите ще се превеждат директно от банката на съответното висше училище преди крайната дата за плащане на семестъра. Така ще има гаранции срещу изразходването на средствата не по предназначение.