Джиков разказва утре за Владиславово в Копенхаген

Животът

06-12-2009, 09:48

Автор:

РОСИЦА ПЕНКОВА

Всичко от Автора

Кметът на варненския район "Владислав Варненчик" Добромир Джиков представя Варна на климатичната конференция, която започва утре в Копенхаген, научи ВарнаУтре. По време на форума Европейският съюз и останалият свят ще търсят общ път за борба с глобалното затопляне на планетата.


Джиков е в Копенхаген като представител на Асоциацията на българските черноморски общини. Той е поканен да говори пред участниците в конфренцията. Изложението му, насрочено за утре, е на тема енергийната ефективност. Добромир Джиков ще представи опита и усилията на район "Владислав Варненчик" за санирането на старите панелни сгради.


Особено важно е да се преборим първият транш от парите, които България ще получи като компенсация за предсрочното затваряне на първите четири блока в АЕЦ "Козлодуй", да бъдат предоставени на общините за енергийна ефективност, а не да потънат в държавните структури, коментира Добромир Джиков преди да замине снощи за Копенхаген.


Първите 75 млн. евро допълнителни компенсации за АЕЦ "КозлодуЙ" са заложени в бюджета на Европейския съюз за 2010 г. Те са първата част от общо 300 млн. евро, които ще бъдат отпуснати през следващите четири години. До момента за предсрочното затваряне на реакторите бяха заделени 500 млн. евро, но загубите за страната са много по-големи и преди година България поиска допълнителни компенсации.


Неотдавна министър Трайчо Трайков обяви, че средствата ще бъдат насочени към проекти за енергийна ефективност. Следващата година Европейската сметна палата планира проверки за използването на компенсационни средства за затваряне на блокове в ядрени електроцентрали на България, Литва и Словакия.


"Ако се установи неправомерно използване, следващите вноски могат да бъдат поставени под въпрос. Затова смятам, че тези пари трябва да влязат в общинските, а не в държавния бюджет. Местните власти по-добре от държавата могат да ги използват точно по предназначение и напълно прозрачно", зави Добромир Джиков.