24 часа: Винетките - търг за големите

Архив Варна

07-12-2009, 08:03

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Кой ще продава винетките през следващите три години, ще е ясно до четвъртък, обещава днес "24 часа".

На 27 ноември тръжна комисия, назначена от агенция "Пътна инфраструктура", отвори офертите на кандидатите и се видя, че най-големи шансове има обединението между СИБАНК и "ВИП секюрити", припомня вестникът.

Прогнозата е победителят да печели всяка година по 10 милиона от комисионата, чийто размер бе определящ при посочване на победителя. В конкурса, обявен от агенция "Пътна инфраструктура", участваха и консорциум между "Лукойл" и холдинг "Пътища", а като трети играч се яви държавната фирма "Български пощи".

Комисията, която оценява офертите, е предоставила решението си на шефа на пътната агенция в четвъртък вечерта. В него са посочили, че не са допуснали "Лукойл" и холдинг "Пътища". Имената и постовете на членовете се пазят в тайна. Пет работни дни е срокът, в който от агенция "Пътна инфраструктура" трябва да огласи окончателното си решение. После тече десетдневният срок, в който недоволните могат да обжалват.

Пред вестник "Галерия" най-богатият българин Васил Божков, който е собственик на холдинг "Пътища", заявява, че те са предложили по-ниска цена.

Големите вериги бензиностанции “Лукойл”, “Петрол”, OMV, “Шел”, ще продават винетки. Те са имали разговори със СИБАНК. Засега от "Лукойл" не са потвърдили публично дали ще приемат предложението. По подобна схема през 2005 г. "Петрол" АД подписа с "ДЗИ - Транс" и "Български пощи" и се включи като подизпълнител в разпространението с допълнителни 415 обекта, 292 от които денонощни.

Според договора победителят ще се задължи да доставя винетки на 26 пункта на агенция "Митници" и 28 пътни управления. Освен това ще трябва да избере и собствени денонощни пунктове във всеки областен център и град, обяснява още "24 часа"