24 часа: В Копенхаген се решава климатичното бъдеще на Земята

Архив Варна

07-12-2009, 08:08

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

От днес до 18 декември представители на 192 страни се събират в Копенхаген, за да постигнат споразумения относно мерките, чрез които да бъде спряно глобалното затопляне, пише "24 часа" днес, използвайки информация на Франс прес.

Основната цел на Конференцията на ООН за климатичните промени е ограничаване на повишението на средната температура на повърхността на Земята до 2 градуса. Това може да се осъществи единствено чрез драстично съкращаване на парниковите емисии.

В продължение на 11 дни световните представители ще трябва да стигнат до консенсус, изразяващ се в конкретни цифри. Постигането на споразумение обаче ще бъде изключително трудно, тъй като много страни са против налагането на по-големи ограничения в квотите за вредни емисии.

Форумът в Копенхаген продължава усилията за постигане на екологично равновесие след конференцията в Рио де Жанейро от 1992 година, когато близо сто държавни ръководители се срещнаха в "Бела център" в датската столица, за да решават климатичното бъдеще на света.

Президентът на САЩ Барак Обама ще пристигне в датската столица в последния ден от конференцията.