Колекции от Монако пристигат за първи път в България

Новините

08-12-2009, 08:01

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Картини от XVII век и мечове на френски благородници ще бъдат обявени на търг в  Хилтън. Асистентката на покойния световно известен виолончелист Мстислав Ростропович  организира благотворителната Коледна вечер, която ще бъде първата подобна за България.


Колекции от картини и ценни предмети (XVII-XIX в.), които са били собственост на френски благородници, за първи път ще изминат пътя от Монако до България на 15 декември, когато ще бъдат представени на благотворителен търг в хотел Хилтън в София.
Организатор на изисканата гала-вечер е Ана Илен Мартел. Освен асистент на световно известния виолончелист Мстислав Ростропович, Ана Илен е била дясна ръка и на един от най-влиятелните колекционери в Монако. В България са издадени две нейни книги -  белетристичният роман „Всичко ще бъде наред” (1991 г.) и сбирката с лирична проза „Минавайки” (1997 г.). От 2007 г. тя работи в областта на инвестиции в изкуството в Монако. Мартел владее 7 езика. В момента подготвя за печат новата си книга  “Махалото“, инспирирана от личността на Ростропович. Вече има интерес на продуцентски компании и за филмов сценарии по творбата.


„Патрон на благотворителния търг ще бъде мой гост - инвестиционен банкер и адвокат, който има благороднически произход. Засега запазвам името му в тайна.  В момента той разработва проект за фирма за инвестиционно-консултативни услуги в Централна и Източна Европа, с фокус на енергетиката, инфраструктурата и транспортните проекти. Бивш председател е на борда на директорите на Meinl Capital Advisors AG, а преди това е бил член на управителния съвет на Райфайзен Инвестмент АГ, разкрива Ана Илен, която ще дари част от средставата на столичния център за изоставени деца "Дом Надежда"