Бъдещият стопанин на Двореца ще прави и подземен паркинг

Архив Варна

08-12-2009, 12:12

Автор:

РОСИЦА ПЕНКОВА

Всичко от Автора

Голям подземен паркинг в района на Спортна зала ще сложи точка на практиката из Морската градина да се движат автомобили.

Това обеща днес председателят на общинския съвет Борислав Гуцанов. Той не скри, че

строителството на скъпото съоръжение ще бъде част от ангажиментите на бъдещия стопанин на Двореца на културата и спорта

Идеята Спортна зала да бъде дадена на частен инвеститор взриви сесията на общинския съвет преди месец. От репликите, разменени между Веселин Марешки и кмета Кирил Йорданов стана ясно, че уникалната кръгла сграда, която е един от символите на Варна, няма да бъде продавана. Най-вероятно обаче тя ще бъде дадена за ползване, но и реконструкция, на нов стопанин под друга форма, научи ВарнаУтре. На практика това е и единственият начин скъпото съоръжение, което е 100% общинска собственост, да придобие отново вид, подходящ за домакинство на важни международни спортни и престижни културни събития.

Засега няма раздвижване по идеята подземен паркинг да се разгърне под пешеходната зона на "Княз Борис I" около "Дупката", обясни Гуцанов

Съдебни дела от изникващи непрекъснато нови и нови собственици на имота спират инвестиционните намерения на Георги Гергов, който притежава мажоритарния пакет от "Търговски дом" АД. Другият проблем там бил ПУП-ът на терена заради претенциите на съседите към височината на сградата.

"Моето лично мнение за "Дупката" е, че при възможност, общината, която притежава 40% от дружеството, трябва да изкупи дела и на останалите собственици. Така

там може да се изгради подземен паркинг, а върху него - шадравани и зона за отдих",

сподели една своя мечта председателят и със съжаление уточни, че идеята засега е нереалистична, поради липсата на средства.

Нов подземен паркинг обаче във Варна ще има

На сесията на Общинския съвет утре се очаква да бъде гласувана процедура за концесия. Тя ще позволи изграждането на 240 места за коли до сградата на Общината. Всички те ще са под земята и няма да нарушават парка там.