Три пъти скачат цените на земите от горския фонд

Архив Варна

08-12-2009, 14:15

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Средно три пъти за страната ще бъдат увеличени пазарните цени на земите от горския фонд, съобщи Агенция Фокус, цитирайки изказване на  зам.-министъра на земеделието и храните доц. д-р Георги Костов, направено в Смолян. Това се предвижда с новата актуализирана наредба за базисните цени на земите от горския фонд, която трябва да бъде приета до края на годината от Министерски съвет.


Увеличението на цените за имотите край морето ще бъде с близо 8-9 пъти, а за тези в планинските райони – 6-7 пъти.


На провеждащата се в Смолян дискусия за нов Закон за горите заместник-министър Костов посочи, че замяната е пазарен механизъм, който е важен и не трябва да се отрича. Правилата за замените ще бъдат детайлно разписани в закона. Той допълни, че в новия Закон за горите ще бъдат диференцирани контролните от стопанските функции.


Контролът в горския сектор ще се извършва от държавен независим орган, който ще бъде на бюджетна издръжка и не трябва да зависи от стопанските резултати на субектите, както е в момента. Стопанските дейности ще се извършват от държавни предприятия, които трябва да плащат печалба или дивидент на държавата за своята дейност.


Броят на държавните горски стопанства в страната ще бъде намален от 176 на близо 40, за да се оптимизира структурата на ИА по горите.


Промените в тях няма да се отразят на качеството на обслужване, няма да бъде намален и сградният фонд, както и администрацията в тях. По-малките и малоимотни стопанства ще преминат към по-големите и жизнеспособни структури, които формират печалба. От предстоящото преструктуриране ще бъдат спестени около 1 млн. лева от бюджета на Изпълнителната агенция по горите, подчерта зам.-министър Костов.