Весо Жеков излезе от затвора

Архив Варна

08-12-2009, 15:37

Автор:

ЛИЛЯНА ТРЪНКОВА

Всичко от Автора

Бившият спецполицай Веселин Жеков, който беше осъден по най-скандалното варненско дело - 130, от днес е свободен човек.


Състав на Варненския окръжен съд прие предложението на директора на Варненския затвор, където Жеков излежаваше ефективната си присъда, за

предсрочно освобождаване, защото е излежал повече от половината от присъдата си и е работил зад решетките.


40-годишният мъж е един от членовете на въоръжената престъпна група за наркоразпространение, склоняване към проституция и трафик на жени, ръководена, според варненската окръжна прокуратура, в различни периоди от време от общинските съветници Иван Славков и Веселин Данов.


В началото на юни тази година, още преди да приключи мащабното дознание Жеков сключи споразумение за 2 години и 4 месеца затвор. Той призна вината си за това, че в продължение на 12 години - от есента на 1996-та година до май миналата година, е участвал в групата, ръководена от Славков и Данов.


Държавното обвинение сключи споразумения с 19 от всичките 24 разследвани лица по мегадознанието, които признаха вината си и участието си в престъпната дейност.


В средата на юли стартира и наказателното дело срещу останалите петима мъже, които не признаха вината си - общинския съветник Иван Славков, Янко Колев, Николай Хаджимихайлов, Пейчо Пейчев и Свилен Николов, които поискаха процесът срещу тях да се гледа по общия ред. Следващото заседание по това дело е насрочено за 25 януари 2010 година.


Днес още 25 затворници бяха освободени предсрочно за добро държание. Варненският окръжен съд разгледа 28 предложения на директора на затвора, но одобри 26 от тях.