Оградата на областна управа укрепена с бетон за бомбоубежища

Мисия Варна

09-12-2009, 12:36

Автор:

ЛИЛЯНА ТРЪНКОВА

Всичко от Автора

8205 лв. са дадени за ремонт и укрепване на оградата на областната управа, като за целта е използван възможно най-скъпият бетон, който според спецификациите си е за градежи на бомбоубежища. Това съобщи областният управител на Варна Данчо Симеонов.


След като ревизия на „подобренията” в сградата установи, че за ремонт на талашитени помещения, чиято стойност е близо 800 лв., са похарчени 300 000 лв., днес градоначалникът изнесе информация за още 8 фрапиращи случая.


„Папката със заключенията от нашата проверка ще бъде предадена още днес в прокуратурата, за да бъде образувано разследване”, обясни Симеонов.


Конкурсът за ремонт на оградата бил спечелен от фирма „Караян”, като сумата е 8205 лв. Половината от нея била преведена същия ден, в който бил подписан договора. Към документите за „неотложния ремонт” обаче нямало експертна оценка, нито заповед на областния управител, нито инвестиционен и технически план, изобщо нищо от необходимото в подобни случаи, обясни областният управител.


Бившето ръководство на областна одобрило и оферта за 30 500 лв. за укрепване на подпорни стени в двора, като фирмата изпълнител отново е „Караян”.


По-късно се „оказало”, че трябва да бъдат укрепени всичките 18 метра от стената, което увеличило сумата с още 25 000 лв.


6935 лв. са отпуснати за доставка и монтиране на противопожарна система.


Помещение от близо 50 кв. м, където е деловодството, глътнало 80 100 лв. за ремонт. Като фирма „Курортно строителство”, която била избрана, трябвало да извърши въпросния ремонт за 2 дни. Той обаче излязъл по-скъп и били платени общо 82 177 лв. По документи в стаята трябва да има окачени тавани, но такива няма, за алуминиевата конструкция, която е като навес на автобусна спирка в двора на областна, са дадени още 8000 лв.


За 4 алуминиеви врати са отпуснати 1712 лв., но при ревизията такива не били намерени.


Малкото гише, където е охраната, е „ремонтирано” за 8270 лв.  10 050 лв. са дадени за 3 бюра с контейнери, три шкафа и две гардеробчета.


3590 лв. струва меката мебел, която трябвало да бъде във фоайето, но в момента била в един от кабинетите. 


1250 лв. са дадени за кухненски шкафове с мивка, които реално не са поставяни никъде в сградата. 


4000 лв. са отпуснати за реставрация на входната врата на сградата, която според документите е 30 кв.м, а "на око" не повече от 9 кв.м.


„Засега сме открили общо 8 фрапиращи случая на подобни нарушения, които даваме на прокуратурата. Ревизията за действията на бившето ръководство продължава, като в момента се проверяват всички документи в рамките на 1 година”, обясни Данчо Симеонов.