Обявиха сътрудници на Държавна сигурност във вестниците

Архив Варна

09-12-2009, 14:14

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия обяви днес на сайта си (comdos.bg) имената на собственици и автори от печатните медии.
Проверени са били 328 души от 20 печатни издания - собствениците, директорите, зам.- директорите, главните редактори, зам.- главните редактори, членовете на редакционните съвети, политическите коментатори и водещите на рубрики. Според закона на огласяване подлежат медийни дейци, които заемат отговорни постове в средства за масова информация от момента на влизане на закона в сила до днес, тоест от 2006 г.

Оказало се, че 80 души не подлежат на проверка по силата на чл. 26, ал. 4 от Закона за досиетата ("Не подлежат на проверка лицата, родени след 16 юли 1973 г.")


Сред посочените днес имена е един от основателите на седмичника „168 часа" и създател на всекидневника „24 часа" Валери Найденов, който преди това беше и първи зам.- главен редактор на в. „Дума". Той е вербуван през 1983 г. и с агентурен псевдоним „Сашо" е работил за  Първо, Шесто и Второ управление на Държавна сигурност.

Тошко (Тошо) Николов Тошев - един от собствениците, директор и главен редактор на в. „Труд", е бил вербуван под името „Бор" от 1975 до 1990 г. като „съдържател на явочна квартира" и е сътрудничил на Държавна сигурност към Софийското градско управление на МВР.

В редакцията на „Труд" и „Седмичен труд" до сега са били проверени 27 души. Едно лице не подлежи на проверка по силата на чл. 26, ал. 4 от закона.


Проверени били само работещите по трудови правоотношения. За останалите лица проверката продължава, се казва в доклада на Комисията.

На Шесто управление на ДС са сътрудничили Анели Бачева-Баткова - от 1974 г. под името „Калина", за която има сведения за принадлежност към службите и след 10 ноември 1989 г., и Веселин Марков - щатен служител на ДС.

Алексения Димитрова - агент „Владимир", Бойко Бойков - секретен сътрудник „Антон",Огнян Стефанов - съдържател на явочна квартира „Академик", Пенчо Ковачев - агент „Максим" и Лъчезар Павлов са сътрудниците на службите в "168 ЧАСА" ЕООД.

Юрий Асланов е бил секретен сътрудник на Раузнавателното управление към Генералния щаб от 1985 г. под името „Виктор". Асланов е на длъжност политически коментатор във в. „Монитор" от 1 юни т.г. Той е собственик на социологическа агенция и член на Висшия съвет на БСП.


Във в. „Монитор", издание на „Нова българска медийна група холдинг", с агентурни имена на Държавна сигурност и други служби са сътрудничили и Вечеслав Тунев -  агент „Радев" и щатен служител, и Павел Пашев - секретен сътрудник „Виктор", Виктор  Самуилов -  агент „Марица", съдържател на явочна квартира, Евгени Еков - агент „Виктор", Красимир Георгиев -  агент „Василев".

Във в. „Земя" щатни в службите са били Горан Готев и собственикът Димитър Иванов.
Секретен сътрудник от 1974 г. е бил Чавдар Добрев, вече обявяван като бивш народен представител.


Сътрудници на службите във в. „Сега" са Димитри Иванов - вече обявяван като агент „Стефан" от 1960 до 1984 г. при проверките в БНТ, ДимитърДенков - агент „Ваклин",Добрин Памуков - агент Владо, Светослав Терзиев - агент с много псевдоними („Филип", „Каменчев", „Камен").

В списъка е и почти цялото ръководство на свързания със Съюза на българските журналисти вестник "Поглед" - Милен Вълков, Милен Гетов, Снежана Тодорова, Божидар Стоянов, Веселин Константинов, Георги Марков, Георги Бакалов.

Някои от обявените днес лица са били сигурни, че личните и работните им дела са били унищожени на 27 февруари 1990 г.


Комисията обявява, че не е открила лица, сътрудничили на службите само в сп. "Тема", в. "Стършел" и Държавен вестник. Няма разкрити имена и от вестниците "Капитал" и "Дневник", но там 39-има не подлежат на проверка.

"Проверките не са окончателни. Направена е проверка на част от медиите. Не може да излезе проверката на всички медии в едно решение, статистически не е възможно да направим всичко наведнъж", каза председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов.  Той обясни, че днес комисията е излязла с решение, защото е заявила пред обществеността, че работата й по оповестяване на сътрудниците в печатните медии ще започне преди Нова година.

"След Нова година продължаваме с другите медии с допълнителни проверки. Виждате, че водещи медии не са влезли в решението. Това не означава, че няма да бъдат проверени и резултатите няма да бъдат обявени. Всички данни ще бъдат обявени в публичното пространство" - каза Костадинов.

Председателят на комисията не пожела да се обвърже с краен срок за проверките на печатните медии.


"Има некоректно отношение на някои медии. Бавят отговора със списъците или констатираме неточности в списъците. Това означава допълнителна проверка на имена" - добави той.