8 години затвор за младеж, заклал любимата си

Архив Варна

09-12-2009, 14:39

Снимка:

Снимка: АВТОРЪТ

Автор:

СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Всичко от Автора

8 години затвор получи 18-годишният Махмуд Мюмюн, който като непълнолетен уби своята любима в дома им в тервелското село Орляк.


Младежът ще изтърпи наказанието при първоначален строг затворнически режим и ще заплати обезщетение от по 50 хиляди лева на двамата й родители. Днес окръжните магистрати в Добрич измениха мярката му за неотклонение от „домашен арест” в „задържане под стража” до привеждане на присъдата в изпълнение.


ВарнаУтре припомня, че на 5 юни т.г. в дома но родителите си Махмуд е нанесъл с кухненски нож шест удара на 15-годишната Сибел, която починала няколко часа по-късно в болницата в Добрич. Инцидентът става три месеца, преди младежът да навърши 18 години. Наказателният кодекс предвижда в този случай ”лишаване от свобода” от 3 до 12 години и Добричкият окръжен съд определи, той да изтърпи наказание от средния размер на предвиденото. В хода на съдебното следствие стана ясно, че двамата живели около година на семейни начала в дома на родителите на осъдения. Момичето три пъти напускало Махмуд, а той я връщал обратно. Сибел недоволствала, че майката на младежа я натоварва с домакинската работа и не я пуска да излиза дори на двора сама, както и от проявяваната от семейството ревност към нея. Вечерта преди инцидента Сибел плакала в телефонен разговор с майка си и тя обещала да вземе младите, да живеят у тях. На сутринта девойката започнала да събира багажа, но мъжът й я поканил да си легнат за последно. После взел кухненския нож, с който предната вечер рязали торта, и нанесъл ударите, а после наранил три пъти себе си. При една от раните в гръдния кош, са наранени белият и черният дробoве на момичето, което е предизвикало силни кръвоизливи и смъртта на Сибел.


„Средата, в която са живеели, е оказала влияние върху отношенията между двамата и върху събитията, които са се развили на края. Сибел е била поставена в твърде неблагоприятно положение за възрастта й – да бъде съпруга и да не може да се чувства дете”, посочи представителят на държавното обвинение в пледоарията си. Според него заканите на Махмуд, „ако не бъде негова, да я убие, а после и себе си”, и зависимостта от семейството му, показват, че младежът е таял намерение да не допусне раздяла и да подчини момичето на волята си. Броят, силата и мястото на ударите с нож – всеки, от които е проникнал на дълбочина над 15 см,  навеждат на извода, че той е имал намерение да я убие. Прокурорът пледира за наказание около средния размер на предвиденото.


Адвокатът на Махмуд пледира, че той е бил афектиран от думи на пострадалата против неговата майка, а действията му са били подтикнати от натрупвани дълго време отрицателни емоции, не само от предстоящата раздяла. Той изтъкна добрите данни и чистото съдебно минало на подзащитния си. Махмуд призна, че той е причина за смъртта на Сибел, но не си спомня как точно е наранил нея и себе си, защото му било много зле.
Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Варна.