Правителството налага вето на “зелената” енергия

Архив Варна

09-12-2009, 19:40

Снимка:

СНИМКА: ЦВЕТОМИР ТРЪНКОВ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Има вероятност България временно да забрани изграждането на слънчеви панели и вятърни генератори. Че правителството обмисля мораториум върху строежа на възобновяеми енергийни източници, съобщи днес днес министърът на околната среда и водите Нона Караджова по време на на енергиен форум в столицата.

Проектите ще бъдат спрени само за кратко, докато бъде сложен край на хаоса с ВЕИ у нас.


До юни на 2010-а Ще бъде изготвен национален план със зоните, подходящи за развитие на вятърни и соларни паркове. Няколко месеца след това обаче ще отнемат екологичните оценки на тези райони.


Мораториумът трябва да запази биоразнообразието, да спре с нарушаването на защитените зони, с отчуждаване и промяната на предназначението на стотици декари земеделска земя. Той ще засегне само онези проекти, които все още нямат разрешителни и все още са на фаза заявления и намерения, обясни Караджова, но призна, че засега не се знае колко ВЕИ-проекта са вече одобрени и на каква фаза на развитие са.


"Инвеститорите в подобни проекти са притеснени и изпитват трудности заради проблемите с присъединяването", твърди пък министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, цитиран от bnews. „Като нетен ефект това решение няма да намали инвестициите", смята министърът.

Това предложение всъщност не е толкова изненадващо.


Преди няколко месеца Европейската комисия започна наказателни процедури срещу България тъкмо заради ВЕИ-проекти в защитени зони с неспазени процедури по издаване на екологични оценки, припомня bnews.


Страната ни пое ангажимента към Еврокомисията до 2020 г. 16% от произведената енергия да е зелена. Според Нона Караджова тази цел ще бъде изпълнена. В момента делът на скъпата зелена енергия в общото количество произведен ток у нас е 3,2%.

Проектите обаче срещат невъобразими трудности заради официалната и неофициална съпротива за присъединяване на новите енергийни мощности в мрежата.

Не е ясно обаче през това време дали ще се промени и схемата за цените, по които се изкупува зеленият ток и дали гаранциите за 20-годишни договори ще останат.


По-рано днес Министерският съвет е приел становището на страната ни за климатичната конференция на върха в Копенхаген. Страната ни, заедно с още седем други държави с по-малки икономики, предлагаше намалението на вредните емисии да е 20% до 2020 г. спрямо нивото им от 1990 г. В крайна сметка се е стигнало до компромисен вариант - увеличаване намалението на вредните емисии от 20% на 30% до 2020 г., но само ако най-развитите страни поемат съизмерим ангажимент 15-30%.

Според екоминистъра обаче тежестта на финансирането трябва да е значително по-малка от тази на развитите икономически страни. Министър Караджова уточни, че България ще настоява част от спестените емисии, които страната ни има, да се прехвърлят за 2012 г. Освен това са направени и промени в правилата за държавните помощи. С приходи от продажби на страните-членки ще могат да се предоставят 80% грантови схеми за малките предприятия, а за големите - до 40%, като тези средства ще се отпускат на фирми, които изпълняват проекти за намаляване на емисиите парникови газове.