Царевицата подмами добруджанските глигани

Архив Варна

10-12-2009, 13:29

Снимка:

СНИМКА nalov.com

Автор:

СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Всичко от Автора

Добруджанските глигани са избягали в Румъния, заради царевицата, сподели за “ВарнаУтре” председателят на Сдружение “Ловно-рибарско дружество – Добрич” Илия Михайлов. Според него това е една от причините местните авджии да са отстреляли едва 5 глигана за 70-те дни ловен сезон за едър дивеч. Шопарите са били подмамени от царевицата на северните ни комшии, тъй като нашата била обрана рано заради хубавото време. До края на ловния сезон добричките авджии имат норматив да превърнат общо 90 глигана на пържоли. Каръкът те ще борят още тази събота с председателски лов в землището на Карапелит. Пушки ще нарамят всичките 36 председатели на дружинки. Баш стрелците ще обходят всеки сантиметър, за да се облажат с тристакилограмово мезе. Ден преди това обаче за всеки случай ще минат и през хипермаркетите, където ще се запасят с пържоли и други мръвки за скара, за да има какво да сложат на софрата, ако неуспехът продължи да ги преследва.
Този ловен сезон единствено в Карапелит, Дебрене, Стожер, Бенковски и Одринци са имали възможност да оближат пръстите след успешен излет на глиган.
“ВарнаУтре” научи още, че по време на последната хайка на лов за зайци добруджанските ловци са отстреляли наполовина по-малко от очакваното. На вкусни мезета са били превърнати едва стотина зайци. Бързоногият дивеч отново ще бъде подгонен на 20 декември.