Владимир Каролев: Бюджетът на Дянков е единствено възможният в тази ситуация

Новините

11-12-2009, 06:52

Снимка:

IMPACT PRESS GROUP

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Икономическият консултант на НДСВ Владимир Каролев коментира днес в интервю за вестник "Новинар"  бюджет 2010,. Ето какво отговаря на въпроса "каква пица - постна или блажна, е той?":


"Аз подкрепям Симеон Дянков в това, че този бюджет в тази ситуация е единствено възможният. Но имам и две-три несъгласия. Въобще не е постен този бюджет и той си вкара автогол с това определение. На практика пицата догодина ще е по-голяма от сегашната. Ако се изпълни всичко, догодина ще се очакват по-високи приходи и така ще могат да се увеличат резервите, които последната година понамаляха. Парите в бюджета са повече, но са само в пенсионната система – над 15 на сто бяха завишени пенсиите т.г. Не ми харесва и това, че се предвижда най-голямото преразпределение на бюджета от 42 процента, каквото не се е случвало от времето на Луканов. Не казвам, че Дянков има леви разбирания, но явно догодина това е възможното. Виж, вицепремиерът Цветан Цветанов според мен не прави нищо сериозно за реформирането на системата на МВР. Не виждам и не чувам да прави постъпки, за да освободи половината от ненужните чантаджии в министерството. Ние продължаваме да сме държавата с най-много ченгета на глава от населението след Кипър. Но комшиите имат повече нужда от униформените, тъй като имат конфликтна зона там. А на нас не са ни нужни толкова служители в униформи. Затова Дянков трябваше да им резне бюджета – така Цветанов ще не ще щеше да направи реформите. Както стана в министерствата на образованието и здравеопазването.

Каролев е категоричен, че "оттук нататък България е обречена да се управлява от коалиции. То и сега има коалиция, макар и неофициална". Колкото до ролята на Миглена Кунева Каролев смята, че " Меги ще остане да поработи в Европа още време, колкото тя си прецени и пожелае. Опитът ми показва, че тя ще бъде назначена на много висока позиция в някоя европейска институция. Ако тя беше предложена за еврокомисар, сега щяхме да се гордеем с много сериозен ресор, а не с подчинен. Не разбирам защо у нас никой не си задава въпроса как така социалистическото правителство на Португалия предложи за еврокомисар отново Барозу, който е от ЕНП? Отговора е много прост - защото всеки друг португалски представител нямаше да получи повече от място в редицата на тези служители зад граница. А управляващите там взеха решение, базирано на това кое е по-добре за държавата в Португалия в момента. Но у нас е доказано през годините, че партийните решения не винаги се вземат в интерес на държавата".