Варненчета кръщават бебето делфин

Мисия Варна

18-12-2009, 13:39

Снимка:

IMPACT PRESS GROUP

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Децата от ОДЗ "Делфинче" и "Карин дом" ще именуват роденото във Феста Делфинариум женско делфинче бебе. Именуването ще се състои на утре на 19-ти от 11 часа под патронажа на кмета на Община Варна Кирил Йорданов и Феста холдинг АД. Специални гости ще бъдат питомците на варненските домове за деца в неравностойно положение.


Феста Делфинариум Варна е открит на 11-и август 1984 г. и е един от символите не само на града, а и на българския туризъм. Уникалното за тази част на Европа съоръжение разполага с 1134 места. Ежегодно той посреща почти 200 000 зрители, от които около 70% са чужденци. В световен мащаб винаги се е считало, че ражданията на делфини в изкуствена среда са рядкост. Благодарение на създадените отлични условия и професионални грижи, полагани от екипа на Феста Делфинариум, тук ражданията са нормална практика.


В момента се отглеждат 6 делфина - 2 мъжки и 4 женски. Кимбо, Доли и Попи са възрастните. Йоана, Бимбо и малката им сестричка  са родени във Феста Делфинариум. За тях се грижи екип от опитни треньори. Имат си и собствени биолог и лекар.


"Работната" седмица на делфините е 6-дневна, понеделник е денят им за почивка и разтоварване. Този режим не е бил променян дори и при най-високопоставени посещения в делфинариума. Менюто им включва от 8 до 10 кг бяла риба, цаца, хек, калмари, а любимият деликатес на делфините е херингата.


Семейството на делфините се увеличава почти ежегодно. Ето защо Феста холдинг АД разработи оригинален инвестиционен план за бъдещо разширяване на жизненото им пространство. Това е  допълнително съоръжение, извън досегашната сграда, но свързано с нея. Готов е вече идейният проект и е избран подходящият терен. В строителството ще бъдат вложени над 2 млн. евро. Новата част на Феста Делфинариум ще бъде изграден върху терен от 2700 кв.м. В проекта са включени два открити и два закрити басейна. Има и помещение за трима нови актьори - тюлени, които ще бъдат доставени от чужбина. Ще има специална сцена за изяви на морските бозайници, музей и мултифункционална зала за научни и образователни цели.