Разпитаха последните трима свидетели по делото за убийството на Радостина

Архив Варна

21-12-2009, 10:54

Автор:

ЛИЛЯНА ТРЪНКОВА

Всичко от Автора

Последните трима свидетели  по делото за жестокото убийство на студентката Радостина Евтимова бяха разпитани днес преди обед от състав на Варненския окръжен съд.  На 22-и февруари процесът ще продължи с четенето на последната техническа експертиза, показанията на обвиняемия Георги Цветанов и пледоариите на прокурора и адвокатите. Според юристите, ако няма някой болен или нови изисквания от страна на защитата на Георги, процесът може да приключи с присъда в рамките на предвидените три дни през февруари.

Състудентът на жертвата и обвиняемият Параскевас Караникоглу каза пред магистратите, че е говорил с Георги за Радостина. На въпроса му - има ли връзка с момичето, Георги му отговорил, че се е пробвал, но тя го отблъснала. Той заяви още, че знаел, че Георги пуши трева, иначе бил много прям и имал чувство за хумор. Парис, както го наричат приятелите му,  сподели пред съда, че в компютъра си има снимки от вечерта преди убийството. Затова магистратите го помолиха да ги предостави на съда.


Братът на приятеля на жертвата Симеон Георгиев каза, че на 6-и март е говорил с Петър. Той му се обадил по телефона и го полил да отиде до апартамента му на ул. "мир" и да провери защо Радосстина не му отговаря по телефона. Симеон бил втора смяна на училище и отишъл малко след 18.30 часа. Звънял на вратата, но никой не му отворил. След това се прибрал и се обадил на брат си.


Петър също беше разпитан днес от съда. Той потвърди, че ножът, който беше открит в дома на Георги със следи от кръвта на Радостина по него, е част от комплект ножове, които били в апартамента му, където е извършено убийството. Той потвърди още, че отвертката, с която жертвата е била изнасилена брутално, е стояла на нощното шкафче в спалнята им, защото я използвали за отпушване на канал.


Предполага се, че на следващото съдебно заседание през февруари защитата на Георги ще има нови искания, но според юристи няма пречки процесът да приключи.  Според обвинителният акт на Варненската окръжна прокуратура Георги Цветанов е обвинен за бруталното изнасилване и убийството на състудентката си Радостина Евтимова. На 6 март тази година във Варна Георги изнасилил момичето с невероятна жестокост, като престъплението представлява особено тежък случай по смисъла на закона. Той умишлено, по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост убил Радостина,  за да прикрие зверското изнасилване, твърди прокуратурата.


Процесът за зверското у,бийство, който предизвика огромен обществен интерес, започна на 30-ти септември тази година с разпити на много свидетели на последните часове преди тежкото престъпление и бяха изслушани много различни експертизи. При продължението на делото на 7-ми декември на един от съдебните заседатели му прилоша и беше откаран в болница със сърдечна криза. Затова процесът беше прекъснат и продължи днес. През февруари 2010 година, когато делото ще продължи, остава да бъдат разпитани експертите, изготвили заключението по експертизата на мобилния телефон на Георги Цветанов и на компютъра на Радостина.