Само 6% от помощите за топло са за твърдо гориво

Мисия Варна

21-12-2009, 12:53

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Само 6% от подадените молби за отпускане на помощи за отопление са за твърдо гориво. Одобрените молби за целева помощ са с 2000 повече от миналата година. Това каза шефът на Регионалната дирекция за социално подпомагане Мария Чанков. С 200 души повече са подали молби за месечно подпомагане само през последните 3 месеца.

На 1558 варненци е отказана целева помощ заради няколко основни причини - доходи над минимума, засечени пътувания в чужбина и осъществени сделки с недвижимо имущество. Одобрени са общо 10 725 молби,  като 40% от тях са за варненски семейства, 25% процента са за Провадия, 19% са в Долни Чифлик. В дирекцията за социално подпомагане в областта са постъпили всички заявени средства по първия транш, който е 1 121 107 лв. Засечени са три случая  на подадени молби за помощи с неверни данни, като хората са сакнционирани и вече нямат право на социални помощи в рамките на две години.
222-ма безпризорници, самотни пенсионери и социално слаби жители на морската столица  получават всеки ден топла храна - супа, основно ястие и хляб.  Общо три проекта са стартирали в общините Варна, Девня и Бяла като в Девня от тази услуга се възползват 90 лица, а в община Бяла 94. В Девня и Бяла на лицата, които имат определена над 90 % намалена работоспособност, услугата се предоставя по домовете.